Jó hírek érkeztek Kínából

 

Szembetűnően emelkedett a panaszmentes, új koronavírussal fertőzöttek napi esetszáma Kínában vasárnap, miközben az ország nagy részén az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba a járvány mérséklődésére utaló hivatalos adatok nyomán.

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegséggel diagnosztizált napi esetek száma továbbra is mérsékelt maradt az ország szárazföldi részén. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság 39 új esetről számolt be hétfőn, közülük csupán egy ember fertőződött meg belföldön.

Vasárnap azonban 78 újabb, tünetmentes fertőzöttet azonosítottak, ami szembetűnő emelkedést jelent az egy nappal korábbi 47-hez képest. Ugyanezen a napon 114 újabb felgyógyult pácienst regisztráltak.

A napi panaszmentes esetek közel fele került ki a járvány kínai gócaként ismert, közép-kínai Hupej tartományból, ahol március végén kezdték el feloldani a két hónappal korábban bevezetett vesztegzárat. A vasárnap azonosított egyetlen belföldön megfertőződött beteg pedig, bár a dél-kínai Sencsenben diagnosztizálták, oda Hupejből utazott.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Vuhanban, a tartomány székhelyén, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén elindult, az aszimptomatikus esetek növekvő száma miatt 45 lakónegyed „járványmentes" státuszát vonták vissza. A járványmentes státusszal rendelkező lakónegyedekben élők naponta két órára hagyhatják el otthonaikat.

A kínai szárazföldről összesen 81 708 Covid-19 betegről adtak hírt vasárnap éjfélig, közülük 3331-en haltak meg, és több mint 77 ezren gyógyultak meg. A hivatalos adatok szerint jelenleg csaknem 1300 páciens áll kezelés alatt.