Irán lassan, de enyhítene a korlátozásokon

 

Iránban akár egy évig is elhúzódhat az egészségügyi vészhelyzet, ilyen hosszú ideig nem lehet zárva tartani az állami intézményeket, a bankokat és az üzleteket – jelentette ki hétfői videókonferenciáján Ali Rabiei iráni kormányszóvivő, védelmébe véve az új típusú koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások tervezett enyhítését.

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap közleményben jelentette be: gazdasági okok miatt tervezik több korlátozás feloldását. A közlemény szerint szombattól több tartományban – szigorú higiéniai feltételek mellett – engedélyezik néhány bolt újranyitását, Teheránban pedig ugyanerre egy héttel később, április 18-án kerülne sor.

A tervek szerint április 11-től a köztisztviselők kétharmada visszatérhetne a hivatalokba, noha egyelőre rövidített munkaidőben. A közlemény április 18-át jelölte meg továbbá az oktatási intézmények legkorábbi nyitási dátumának is.

Elképzelhető, hogy – ugyancsak április 18-tól – megnyitnának a vallási helyek is, és elképzelhető, hogy nem hosszabbítanák meg a tartományok közti utazás tilalmát sem.

A csoportos pénteki imák továbbra is határozatlan időre felfüggesztve maradnának, ahogy nem nyitnának egyelőre újra a stadionok és uszodák sem, amelyeket a közleményben „magas fertőzési kockázatúaknak” neveztek.

Róháni leszögezte azt is, továbbra is az iráni állampolgárok egészségét tartják szem előtt, a tervezett lépéseket pedig meg fogják vitatni a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport következő, április 12-i ülésén.

Iránban, amely a járvány egyik góca a Közel-Keleten, eddig több mint 3700-an haltak bele a koronavírus okozta betegségbe, a Covid-19-be. Az országban az iráni egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint 69 ezer regisztrált fertőzött van.