×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fico pártja a mobiltelefonok nyomon követése miatt alkotmánybírósághoz fordul

 

Az alkotmánybírósághoz fordul az előző szlovák vezető kormánypárt, a jelenleg ellenzéki Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) egy nemrégiben elfogadott törvény miatt, amely lehetővé teszi a mobilszolgáltatók adatai alapján a felhasználók nyomon követését a karanténintézkedések idején. Közben hétfőn átlépte az ötszázat a fertőzéssel diagnosztizáltak száma az országban.

Hétfőn Robert Fico, a Smer-SD elnöke bejelentette: az alkotmánybírósághoz fordulnak annak a törvénynek a hatályon kívül helyezéséért, amely lehetővé teszi, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak hozzáférése legyen a mobilszolgáltatók lakossági felhasználókra vonatkozó adataihoz.

A két hete az új összetételű pozsonyi törvényhozás által elfogadott szabályozás, amelyet Zuzana Caputová államfő is aláírt, egyebek között lehetővé teszi a mobilszolgáltatók ügyfelei mozgásának nyomon követését. A jogszabályt az azt előterjesztő, Igor Matovic vezette kabinet a karanténintézkedések betartatásának szükségességével indokolta.

Az országban újabb 49 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így hétfő délig 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a múlt héten megközelítette a 30-as napi átlagot, a hét első felében gyorsuló ütemben nőtt a számuk, a hét második felében ez az ütem némileg lassult, szombaton 21, vasárnap pedig 14 volt.

A hétfőn diagnosztizált 49 fertőzött közül 34 Tirolból egyénileg hazatérő turista, akiket a hazatérők számára bevezetett karantént megelőző vírustesztelésen szűrtek ki.

Hétfő reggeltől lépett hatályba az az új intézkedés, amely szerint minden hazatérőt elkülönítenek arra az időre, amíg a vírustesztet elvégzik rajta, s még ha az negatívnak bizonyul is, 14 napra valamelyik karanténközpontban helyezik el.

Szlovákiában hétfőn délig összesen már 16 191 vírustesztet végeztek el, ezek közül 15 657 bizonyult negatívnak.

Igor Matovic még vasárnap bejelentette: kabinetje másnap dönt arról, hogy április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat vezessen-e be.