×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

India korlátozza a gyógyszerek exportját

 

Nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Malajziában és a Fülöp-szigeteken vasárnapra virradóan, India korlátozza a tesztek, valamint az egészségügyi eszközök és kulcsfontosságú gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagok exportját.

Malajziából vasárnapra virradóan 179 új fertőzöttet jelentettek, ezzel a délkelet-ázsiai országban ez a szám 3662-re emelkedett. A térségben itt van a legtöbb fertőzött, a betegségbe eddig 61-en haltak bele.
A Fülöp-szigeteken 152 új fertőzöttet regisztráltak, nyolcan pedig belehaltak a vírus okozta betegségbe, így a fertőzöttek száma elérte a 3246-ot, a halottaké pedig 152-re emelkedett.

Dél-Ázsiában a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra megközelítette a hétezret. Noha ez a szám alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Kínában, Spanyolországban és Olaszországban regisztráltaké, egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a növekedés a fertőzöttek számában súlyos terheket róna a mintegy 1,9 milliárd embernek otthont adó térség egészségügyi ellátórendszereire.

India szombaton bejelentette: korlátozza a koronavírus kimutatására szolgáló tesztek exportját, valamint megtiltotta bizonyos gyógyszerek, egyebek közt a hidroxiklorokin, lélegeztetőgépek, szájmaszkok és egyéb egészségügyi védőfelszerelések kivitelét az országból.

A hét végén telefonon egyeztetett egymással Donald Trump amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök. Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője szerint a beszélgetés során a vezetők tárgyaltak a kulcsfontosságúnak vélt gyógyszerészeti alapanyagoknak, például a hidroklorokinnak a globális ellátórendszerben való szerepéről is.

A nemcsak malária, hanem olyan autoimmun betegségek, mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz kezelésére is alkalmazott klorokin és hidroxiklorokin hatékonyságát vitatják, de egyre több helyen vetették be az Egyesült Államokban a koronavírus ellen.

Szombati sajtótájékoztatóján Trump azt mondta, Újdelhi komolyan fontolóra veszi a hidroxiklorokinnak az Egyesült Államokba való exportját. Indiában a fertőzöttek száma – a március 24-én meghirdetett háromhetes kijárási tilalom ellenére – elérte a 3350-et.