Tizenhétezer embert tartóztattak le hat nap alatt Dél-Afrikában

 

Tizenhétezer embert tartóztattak le a koronavírus miatt elrendelt korlátozások megszegése miatt mindössze hat nap alatt a Dél-afrikai Köztársaságban – jelentette be pénteken Bheki Cele belügyminiszter.

Az országban március 26-án léptek életbe a járványügyi szigorítások – három hétre szólóan országos karantént rendeltek el –, és március 31-ig 17 ezer 209 ember került rács mögé, mert nem tartotta be egyebek közt a karanténra vonatkozó előírásokat, engedély nélkül utazott vagy szeszes italt árult tiltott módon.


Bheki Cele felszólította a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, ne tegye ki magát fertőzés veszélyének, sem pedig a csaknem 25 ezer rendőrt és katonát, akik felügyelik a járvány ellen hozott szigorítások betartását. „Nem letartóztatni akarunk minél több embert, hanem fékezni a járvány terjedését” – mondta Cele.

Dél-Afrikában regisztrálták a legtöbb koronavírus-fertőzést az afrikai kontinensen. Zweli Mkhize egészségügy-miniszter pénteki tájékoztatása szerint 1505 igazolt esetről tudnak, a fertőzöttek valós száma azonban jóval nagyobb lehet ennél. A Covid-19 betegségbe eddig heten haltak bele az 57 millió lakosú országban.