×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lelőttek egy harci repülőt Líbiában

 

Lelőtték az ENSZ által támogatott líbiai egységkormányhoz hű milíciák egyik harci repülőgépét Miszráta térségében – közölte a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) csütörtökön.

Légvédelmünk lelőtte a miszrátai milíciák egyik L39-es típusú harci repülőgépét Abugreinben, Miszrátától 120 kilométerre délre” – közölte Ahmed al-Miszmari, a tripoli székhelyű kabinet erői ellen harcoló LNH szóvivője. A repülőgép pilótái meghaltak – tette hozzá.

Halífa Haftar tábornok, az ország keleti és déli felét ellenőrző LNA vezetője csaknem egy éve indított offenzívát a főváros, Tripoli bevételére. A fegyveres konfliktusban ezrek vesztették életüket, és több mint 150 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból a harcok elől. Az erőszak annak ellenére nem hagy alább az észak-afrikai országban, hogy a nemzetközi közösség humanitárius tűzszünetet sürget a Covid-19 járvány miatt, amelynek első halálos áldozatáról egy helyi televíziós csatorna jelentett csütörtökön az országos járványügyi központra hivatkozva. Az elhunyt egy 85 éves nő, aki a fertőzés szövődményeibe halt bele. Az észak-afrikai országból eddig összesen tíz fertőzöttet jelentettek.

A Tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert líbiai kormány március 25-i bejelentése szerint az ország első regisztrált fertőzöttje egy 73 éves férfi, aki nemrég Tunéziában, előtte pedig Szaúd-Arábiában járt. Egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a járvány terjedése miatt, tekintettel a harcokra.

Az arab ország 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása után káoszba süllyedt, és két részre szakadt. Területének túlnyomó részét Haftar tábornok uralja, aki tavaly április óta támadja katonáival Tripolit is, az egységkormány székhelyét. Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormánya csak kisebb területeket ellenőriz a főváros körül.

A címlapfotó illusztráció.