Fel kellett függeszteni a kanyaró elleni oltási programot Afrikában

 

Aggasztó mellékhatással járnak számos afrikai országban az új koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások: a segélyszervezetek nem tudják az új helyzetben eljuttatni humanitárius szállítmányaikat és szakembereiket a külső segítségre szoruló térségekbe.

Egy Burkina Fasó-i férfi információs táblát visel a koronavírussal kapcsolatos óvintézkedésekről (Fotó: EPA/STR)

Az Alima nevű orvosi segélyszervezet például ezen a héten adott volna át egy új műtőt Burkina Fasóban, de az ország a járvány rohamos terjedése miatt még azelőtt lezárta a határait, hogy a szervezetnek dolgozó sebész és aneszteziológus megérkezett volna. Ha a válság elhúzódik, az Alima arra kényszerülhet, hogy bezárja a gyerekeket és várandós nőket segítő afrikai egészségügyi központjait.


A Közép-afrikai Köztársaságban az egészségügyi hatóságok jelezték, hogy várhatóan el kell halasztani egy kanyaró elleni oltási programot, mert késik az oltóanyag szállítása Franciaországból.

Az 5 milliós lélekszámú országban ráadásul mindössze három lélegeztetőgép áll rendelkezésre arra az esetre, ha koronavírus-fertőzötteket kellene ellátni – jelezte a Norvég Menekültügyi Tanács.

A Szaharától délre eső területen Afrikában már több mint 3 ezer koronavírusos fertőzést jeleztek, és nagyjából százan haltak meg a vírus okozta betegség miatt. A járvány miatt a világ néhány legszegényebb, rendszeres segélyre szoruló országa is kénytelen volt lezárni szárazföldi és tengeri határait.

A segélyszállítmányok késlekedése mellett a segélyszervezetek a légi közlekedés leállása miatt most a munkatársaikat sem tudják eljuttatni oda, ahol szükség lenne rájuk, és a már terepen dolgozó szakembereiket nem tudják leváltani.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet arra figyelmeztetett, hogy Burkina Fasóban például máris komoly élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki. A szervezet szerint létfontosságú lenne még a nyár beköszönte előtt segélyeket juttatni az országba, mert a malária és az alultápláltság ebben az időszakban okozza ott a legtöbb gondot.

Az MSF a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt felfüggeszteni a kanyaró elleni oltási programját Burkina Fasóban.

Aloysius John, a Nemzetközi Karitász katolikus segélyszervezet vezetője arra intett pénteken, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség egyes szegényebb afrikai országokban még annál is súlyosabb következményekkel járhat, mint amilyen helyzetbe a leginkább érintett nyugat-európai államok kerültek.