Szijjártó: 240 magyart hoznak haza Észak-Amerikából

 

Csütörtökön kétszáznegyven a koronavírus-járvány miatt Észak-Amerikában rekedt magyart hoznak haza – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen a koronavírus-járvány miatt Észak-Amerikában rekedt magyar álampolgárokat hazaszállító repülőgép a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. április 2-án (Fotó: MTI/KKM)

Szijjártó Péter emlékeztetett: a világjárvány miatt sok akadály nehezíti az emberek életét szerte a világban, ilyenek az utazási korlátozások is, amelyeket az államok a saját légtereikre is bevezettek. A polgári légi közlekedés lehetőségei teljesen beszűkültek, a világ sok országa nem indít és nem fogad menetrend szerinti járatokat – tette hozzá.

Ennek következtében több ezer magyar rekedt külföldön, közülük már több mint hatezret haza tudtak hozni. Ezt Magyarország modern kori története legnagyobb hazatérési akciójának nevezte a miniszter.

Több száz magyar rekedt az Egyesült Államokban és Kanadában. Értük külön repülőgépeket küldtek, hiszen más módon nem lett volna lehetséges a hazajutásuk – mondta Szijjártó Péter.

Csütörtökön kétszáznegyven magyart és huszonnyolc külföldit – tizenhét szlovákot, tíz szlovént és egy horvátot – szállítanak haza négy amerikai és egy kanadai városból: New Yorkból, Chicagóból, Miamiból, Los Angelesből, továbbá Torontóból. Ők a légitársaságok járattörlései miatt máshogy nem juthatnának vissza otthonaikba – fűzte hozzá.

Még mindig van világszerte mintegy kétezer olyan magyar ember, aki szeretne hazatérni, de egyelőre nem tud. Az ő hazaszállításukon dolgoznak, a lehetőségek azonban egyre szűkülnek – mondta a miniszter.