Spanyolországban nagymértékben nőtt a munkanélküliek száma

 

Spanyolországban márciusban 9,3 százalékkal, több mint 302 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, ami a valaha mért legrosszabb havi adat – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A szaktárca szerint mindez a SARS-CoV-2 vírus miatti járványügyi korlátozások bevezetésével függ össze.

A munkaügyi központok nyilvántartása alapján március 12-ig 2857-tel emelkedett az álláskeresők száma februárhoz képest, számuk azután ugrott meg, hogy az országban elrendelték a szükségállapot bevezetését, bezárták az iskolákat és szigorú feltételekhez kötötték a lakhelyelhagyást.

A minisztérium közleményében emlékeztetett: a Spanyolországot komolyan sújtó gazdasági válság idején sem volt ilyen mértékű növekedés, a legrosszabb hónap 2009 januárja volt, amikor 199 ezerrel nőtt a munkanélküliség egy hónap alatt.

A nyilvántartott munkanélküliek száma az idei év harmadik hónapjában meghaladta a 3,5 milliót. Éves viszonylatban, tavaly márciushoz képest 9 százalékkal, 293 ezerrel lett több állástalan.

A munkanélküliség növekedésében leginkább a szolgáltatási szektor érintett, 8,9 százalékkal, 206 ezerrel lettek többen állás nélkül márciusban.

A társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplők száma mintegy 834 ezerrel csökkent úgy, hogy még március 11-ig az új befizetők száma csaknem 65 ezerrel emelkedett.

Példa nélküli adatok, amelyek egy példa nélküli helyzetre válaszolnak” – értékelte a jelentést José Luis Escrivá, bevándorlási és társadalombiztosítási ügyekért felelős miniszter sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: átmeneti helyzetről van szó és a járvány elmúltával a gazdasági aktivitás helyre fog állni, de elismerte, hogy ennek időbeliségét most még „nehéz meghatározni”.

A tárcavezető emlékeztetett, a spanyol kormány intézkedéscsomagot fogadott el a járvány gazdasági hatásainak mérséklésére, példaként említve egyebek mellett, hogy ebben a helyzetben többen részesülhetnek munkanélküli ellátásban, mint amennyien egyébként jogosultak lennének.

Yolanda Díaz munkaügyi miniszter bejelentette: a kivételes helyzet miatt a munkanélküli ellátásokat a szokásosnál korábban utalják majd az érintetteknek.

Mint mondta, a nyilvántartott munkanélküliek mintegy 65 százaléka, több mint 2,3 millió ember jogosult ellátásra az államtól.

Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, hétfőtől pedig leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a dél-európai országban egy nap alatt 8102 újabb koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. Az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003.

A címlapfotó illusztráció.