×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olaszország jelenleg a gazdasági összeroppanás határán áll

 

Olaszországban talán túl vannak a koronavírus-járvány nehezén, de a csalódottság, kiábrándultság megmaradhat. Több segítséget vártak az olaszok az Európai Uniótól. Azonban az olasz kormány sem kezeli megfelelően a válságot.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

Olaszországban a koronavírus-fertőzöttek száma csökkent, ugyanakkor a gócpontokon még mindig nem akkora mértékben, ahogyan azt várták volna. A járványban naponta elhunytak száma már stagnál. Tanúi lehetünk annak, ahogyan kihal egy egész generáció – mondta Szomráky Béla egyetemi tanár, Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorban.

Gyenge lábakon áll az olasz kormány

A kormány iránti elégedetlenség egyre növekszik. Az olasz kormány alapvetően gyenge lábakon áll, amelyet egy olyan miniszterelnök vezet, aki a nép ügyvédjének nevezi magát, de képtelen arra, hogy együtt tartsa a két egymástól különböző pártot, amelyik a kormánykoaliciót alkotja.

A nehézségek abból is adódnak, hogy

nincs centralizálva a válság kezelésének kérdése.

Nincs központi akarat. Van legalább három-négy olyan szervezet és olyan vezető, akik egyaránt beleszólnak abba, hogy mi legyen, mi ne legyen” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A központi kormány, „mintegy elfelejtett kormányozni”, nem tartja egyben az országot a koronavírus elleni védekezésben. A járvánnyal leginkább sújtott tartományok vezetőinél azonban egészen más kezdeményezések kerültek napirendre, másképpen kezelték a helyzetet, az olasz kormány csak kullogott a tartományok vezetői mögött.

Olaszország jelenleg a gazdasági összeroppanás határán áll,

az államadósság már a járvány megelőzésének idején is jelentős volt.

A olasz lakosság anyagi helyzete elsősorban Dél-Olaszországban és a nagyobb szigeteken, Szicíliában és Szardínia szigetén gyenge lábakon áll. Néhol éhséglázadások törtek ki.

A szakértő kifejette, hogy ezekben az országrészekben a lakosság jelentős része feketemunkából él, ami a jelenlegi helyzetben megszűnt, az emberek éheznek. Olyan eset is előfordult, amikor kiragadták a vásárlók kezéből az élelmiszerrel teli zacskót.

Költségvetési támogatással segítik a nehéz helyzetbe jutott olaszokat

Az olasz titkosszolgálat szerint spontán, vagy ami még rosszabb, szervezett lázadások is lehetnek. Ennek akarta elejét venni Giuseppe Conte kormányfő, amikor szombat este bejelentette: 4,5 milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik a koronavírus-fertőzés miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban. A munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezenkívül a polgári védelem forrásaiból további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között.

Az Európai Unió nagyon kevés jelét adta a szolidaritásnak, amit mint abszolút értéket a zászlajára tűzött. Teljes mértékben figyelmen kívül hagyta az olasz kéréseket, az olaszok elvárásait. Sem maszkokat, sem védőruhát nem küldtek. Hétfőn Európa egyik legszegényebb országából, Albániából érkezett egy orvoscsapat Olaszországba.

Matteo Salvini, a jobboldali, ellenzéki Liga párt vezetője kilátásba helyezte, hogy akár búcsút is inthetnek az Európai Uniónak.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.