Nem hagyja el Ausztráliát a fertőzött német óceánjáró, Tajvan tízmillió maszkkal segít

 

Nem hagyja el Nyugat-Ausztráliát az Artania német óceánjáró, amelyen többen megfertőződtek az új koronavírussal, miközben Tajvan szerdán jelezte: tízmillió maszkkal segít azoknak az országoknak, ahol tombol a járvány.

A nyílt tengeren vesztegel a Ruby Princess luxushajó (Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett)

Nem akarja elhagyni Nyugat-Ausztrália partjait az a német óceánjáró, amelynek 41 utasa megfertőződött a koronavírussal. Az Artania nevű hajó a Peth-től délre található Fremantle-ben horgonyzott le a múlt héten. Pénteken kellene elhagynia a kikötőt, de a legénység további két hetet kért, és azt szeretné, ha fertőtlenítenék a hajót. A Nyugat-Ausztráliát vezető Mark McGowan azt szeretné, ha a hajó mielőbb elhagyná az állam partjait. McGowan ehhez a szövetségi kormány és az ausztrál határőrség segítségét kérte.


Vasárnap éjjel repülőgépeken Németországba szállították a hajó 844 egészséges utasát, míg a 41 fertőzöttet ausztrál kórházakban helyezték el, 16 hozzátartozót pedig szintén az országban szállásoltak el. Korábban azt mondták, hogy az óceánjárón már csak a legénység 479 tagja tartózkodik. Azonban McGowan szerdán arról tájékoztatott, hogy még mindig van néhány utas a hajón, aki nem tudott hazarepülni, mert túl gyenge volt ehhez. McGowan aláhúzta: nem szeretné, ha az Artaniát további hajók követnék.

Ausztráliában húszan haltak meg a fertőzésben

Ausztráliában a húszas éveikben járó nők alkotják a Covid–19 vírussal megfertőződött betegek legszélesebb körét – mondták el a helyi egészségügyi hatóságok szerdán. Eddig 452, a húszas éveiben járó nő kapta el a koronavírust, többen, mint a korcsoportba tartozó férfiak. John Mathews szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a korosztály női tagjai gyakran nagy társasági életet élnek, és gyengébb az immunrendszerük a vírusokkal szemben. Emellett aktívan járják a világot.

Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szégyennek nevezte, hogy vannak olyanok, akik megsértik a karantént. Hunt a rendőrség hatékonyabb fellépését várja azokkal szemben, akik külföldről érkeztek az elmúlt napokban, de nem vonulnak kéthetes karanténba.

Nemrég kiderült, hogy több tucat fertőzés vezethető vissza egy csoport ausztrál síelőre, melynek tagjai márciusban tértek vissza az Egyesült Államokból. Nem vonultak karanténba annak ellenére, hogy a vírustesztjük pozitív lett.

Egyes emberek azt hiszik, hogy rájuk nem vonatkoznak a törvények, és a felelősségteljes társas viselkedés szabályai” – háborgott Hunt.

Ausztráliában 4862 fertőzöttről és 20 halálesetről tudni.

Tajvan tízmillió maszkkal segíti a koronavírus által leginkább sújtott országokat. A szigetország hétmillió maszkot küld 11 európai országba, köztük Olaszországba, Spanyolországba, Németországba és Lengyelországba. Az Egyesült Államokba kétmillió maszkot szállítanak, további egymilliót pedig Tajvan diplomáciai szövetségesei kapnak. Az ország a világ második legnagyobb maszkgyártója, és napi kapacitásai hamarosan 15 millióra nőnek – mondta el Caj Ing-ven elnök. Kiváló egészségügyi rendszerének és a hatékony kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Tajvanon mindössze 329-en fertőződtek meg és öten haltak meg a koronavírusban.

Dél-Koreában közel 9900-an fertőződtek meg

Dél-Korea kétmillió dollár humanitárius segélyt ajánl fel Iránnak a kórokozó elleni küzdelemhez – mondta el egy szöuli külügyi tisztségviselő. A kormány összesen hatmillió dollárt különített el, amelyet 14 ország között osztana szét, Iránt is beleértve. Az iszlám köztársaságon kívül ázsiai, latin-amerikai és afrikai országok számíthatnak Dél-Korea támogatására.

Eközben a szöuli kormány 309 dél-koreai állampolgárt szállított haza Olaszországból. Egy második járat fedélzetén körülbelül 210 újabb ember érkezik majd vissza Dél-Koreába csütörtök délután. Az Olaszországból érkezetteket tesztelik, és az esetleges fertőzötteket karanténba zárják egy erre a célra felkészített intézetben. Az egészségesekre otthonukban vár kéthetes vesztegzár.

Dél-Koreában a legfrissebb adatok szerint 9887 fertőzöttje és 165 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Turisták az Észak-Koreát és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, a Padzsu környékén fekvő Imdzsingakban (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnök szerdán országos járványt hirdetett, miután 212-re nőtt a fertőzöttek száma. Az ország több óvintézkedést hozott a koronavírus terjedését megfékezendő.

A kambodzsai kormány törvénytervezetet fogadott el a rendkívüli helyzet kihirdetéséről. Ez akkor emelkedik törvényerőre, ha a képviselőház és a szenátus is elfogadja, majd a király ellenjegyzi. Az országban eddig 109-en fertőződtek meg.

Afganisztánban 196-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, köztük van a nemzetközi haderő négy tagja – közölte Vahídulláh Majar egészségügyi szóvivő. Eddig négyen vesztették életüket a kórokozó miatt. A kabuli kormány karantént rendelt el Kabulban, Herátban, Farahban és az Iránnal határos Nimrozban. A fertőzöttek többsége a szomszédos Iránból tért haza, amely a járvány egyik gócpontja.