Csaknem 360 ezer bírságot szabtak ki a francia hatóságok a karantén megsértéséért

 

A francia hatóságok a március közepén életbe lépett országos kijárási korlátozások kihirdetése óta 359 000 bírságot osztottak ki a részleges kijárási tilalom megszegéséért.

A karantén életbe lépése óta a biztonsági erők 5,8 millió ellenőrzést hajtottak végre – mondta Christophe Castaner francia belügyminiszter LCI hírtelevíziónak. Felhívta a a franciák figyelmét, hogy a közelgő tavaszi szünet nem jelenti a karantén végét, a kijárási korlátozások továbbra is érvényben maradnak. „Karantén idején nem megyünk vakációzni” – jelentette ki.

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.


A korlátozások továbbra is engedélyezik a lakhely elhagyását munkahelyre való eljutás, létfontosságú élelmiszerek vásárlása vagy gyógykezelés céljából, valamint nem tiltja a lakhelyhez közeli, egyénileg végzett sporttevékenységet és állatsétáltatást sem.

A Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint az országban 52 837 az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzött van, a vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma 3532, a gyógyultaké pedig 9522.