×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A svédországi aktív kórházi ágyak száma egyharmada a magyarénak

 

Húsz éve dolgozik Svédországban Szakos Attila főorvos, aki a járvány elindulásakor hazautazott Magyarországra, hogy figyelmeztesse idős édesanyját arra, hogy komolyan kell venni az óvintézkedéseket. A legendásan példásnak tartott svéd egészségügyi ellátásról elmondta, hogy Svédországban kevés az aktív (gyógyító) fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Jonas Ekstromer)

„Stockholmban még a fertőzöttel kapcsolatba került egészségügyi dolgozóknál sem végeznek laboratóriumi vizsgálatot, csak akkor, ha nehezen pótolható kulcsszereplőről van szó” – mondta Szakos Attila főorvos, aki jelenleg is Stockholmban praktizál, a valaszonline.hu oldalnak.

Svédországban nincs hatósági karantén

Svédország 5-600 koronavírus-fertőzés után befejezte a tömeges teszteket, nem rendelnek el hatósági karantént, a gyerekek még mindig iskolába járnak. Szakos Attila arról is beszélt, hogy milyen a gyakran jó példaként emlegetett svéd járványkezelési modell.

„Az egészségügyiek legnagyobb félelme most az, hogy kifogyhatnak a megfelelő személyi védőfelszerelésből, és ki lesznek téve a fertőzés kockázatának. A közvetlen környezetemből is van olyan kolléga, aki lélegeztetőgépen van” – mondta, majd hozzátette

Svédországban kevés az aktív fekvőbetegágy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitásnak.

Ez igaz az intenzív osztályokra, a lélegeztetőgépek számára is. Svédország ebben a tekintetben az európai listák végén van. Az orvoshiányt úgy próbálják enyhíteni, hogy önkéntes alapon reaktiválják a frissen nyugdíjba vonult egészségügyieket, de ezzel nem minden érintett ért egyet. A svéd egészségügynek nincsenek tartalékai. Svédországban egyáltalán nem vesznek mintát a halottaktól, tehát ha korábban életében nem vizsgálták meg, akkor a haláleset rejtve marad. Nincs, nem is lehet kész infrastruktúra egy ekkora kihívásra, jegyezte meg.

Átfertőződik a lakosság döntő hányada

„Tudta, hogy a svéd miniszterelnöknek nincs diplomája, és az egyetlen befejezett képzettsége egy egyéves hegesztőtanfolyam? A svéd kormány tagjai Európában párját ritkítóan alacsony képzettségűek, sok esetben az egyes miniszterek iskolai végzettsége nem is ad kellő tudásalapot az általuk betöltött tisztségre, és az a benyomása az embernek, mintha nem látnák át a mostani helyzetet” – világított rá Szakos Attila.

Az orvos a koronavírus és az influenza közti hasonlóságról és a koronavírus-járvány várható lefolyásáról kifejtette: Nem tudom, mikorra sikerül lebontani a fejekben azt a tévhitet, hogy a koronavírus-járvány olyan, mint az influenza. Átfertőződik a lakosság döntő hányada, és csak arra kell vigyázni, hogy ez ne történjen túl gyorsan.

A megfertőzöttek immunitást szereznek, és ha elég sokan lesznek, akkor megóvják a maradékot,

mert nagyon ritkán találkoznak majd olyan emberrel, akitől elkaphatnák a vírust.

A címlapfotó illusztráció.