×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vesztegzár alá vonták a járvány romániai gócpontjává vált Suceavát

 

Vesztegzár alá helyezték Romániában hétfőn a rendkívüli állapot idejére a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet.

A rendkívüli állapot idején intézkedő Marcel Vela belügyminiszter hétfőn késő este ismertette erről szóló katonai rendeletét, amellyel a fertőzés továbbterjedését akarják megelőzni. A karantén idején a lezárt térség határait csak a hatóságok és a város áruellátását biztosító, illetve közműveit üzemeltető személyek léphetik át. Suceava megye többi települését „biztonsági térséggé” nyilvánították, amelyre valamivel enyhébb, de az országos kijárási szabályoknál szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

A hétfő esti sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: a Romániában eddig beazonosított 2106 fertőzött közül 593-an suceavaiak.

Suceaván és környékén nem sokkal azt követően rendelték el a vesztegzárat, hogy a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma hirtelen 65-re emelkedett, miután a suceavai megyei kórház 13 múlt héten elhunyt volt pácienséről hétfőn bebizonyosodott: ők is megfertőződtek koronavírussal.

A több mint százezer lakosú bukovinai település megyei kórházában eddig 181 egészségügyi alkalmazottról és legalább 60 betegükről bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést az időközben leváltott kórházvezetés hanyagsága és elhibázott intézkedései miatt.

Egyebek mellett a több mint húsz halálos áldozatot követelő suceavai egészségügyi válság miatt kényszerült lemondásra múlt héten Victor Costache korábbi egészségügyi miniszter is.

A címlapfotó illusztráció.