×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több orosz régió szigorít, Ukrajna a karantén enyhítését mérlegeli

 

A 85 oroszországi régióból keddre már kéttucatnyi jelentette be, hogy a Moszkvához hasonlóan „önizolációra”, otthoni karanténban maradásra utasította lakosságát. Ukrajnában ugyanakkor a karantén enyhítésén gondolkodnak a gazdaság újraindítása érdekében.

Biztonsági őrök a moszkvai Vörös téren 2020. március 30-án, az új koronavírus világjárványának idején (Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov)

A régiók által követett orosz főváros lakosai számára hétfőtől határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az orosz főváros és környéke lakóit arra kötelezték, hogy nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Az orosz parlament a nap folyamán törvénycsomagot fogad el a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére és a következmények csillapítására. Az intézkedések a karantén megszegése miatt kiszabható büntetések szigorításától a kis-és középvállalatok megsegítéséig terjednek. A jogszabályokat kedden az elfogadáshoz szükséges mindhárom olvasatban meg fogja szavazni a duma.

Ukrajna a karantén enyhítését mérlegeli

Ukrajnában kedden közölték, hogy egy nap alatt kettővel, 13-ra emelkedett az új koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 69 esettel 549-re. A betegségből eddig 8-an gyógyultak fel.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn az ICTV televízió műsorában ígéretet tett arra, hogy kormánya megvizsgálja a karantén esetleges enyhítésének lehetőségét a gazdaság élet újraindítása érdekében, de ezt függővé tette a járványhelyzet alakulásától.

Ukrajna nem olyan gazdag ország, amely megengedheti magának, hogy hat hónapig ne dolgozzon, és a tévét nézze a kanapéról” – fogalmazott.

Egy minap közzétett felmérés szerint az ukránok 57 százalékának bevétel nélkül egy hónap után elfogy a pénzügyi tartaléka.

Georgia kijárási tilalomra is készül

Georgiában kedd reggel életbe lépett az általános karantén a koronavírus elleni küzdelem jegyében, a kormány hétfői döntése nyomán. A tbiliszi metróhálózat leállt, és felfüggesztették az autóbuszok közlekedését az ország összes városában. Az egyetlen engedélyezett közlekedési eszköz a taxi, de abban is legfeljebb hárman tartózkodhatnak egyszerre.

A 70 évesnél idősebb vagy – Giorgi Gaharia miniszterelnök szavai szerint – a vírussal szemben veszélyeztetettebb embereknek tilos kimenniük az utcára. Egyszerre legfeljebb három ember gyülekezhet, kivéve az élelmiszerüzleteknél és a gyógyszertáraknál, ahol azonban a sorállásban legalább két méteres távolságot kell tartani egymástól. A városok utcáit hangszórókkal felszerelt gépkocsik járják, arra kérve a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonukat, ha nem feltétlenül szükséges.

 

Georgia eközben kijárási tilalomra is készül. A kormányfő hétfői elmondása szerint este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lesz érvényben. Ez idő alatt a lakosoknak csak szigorúan indokolt esetben szabad kimenniük az utcára, és náluk kell, hogy legyen a személyazonosító igazolványuk is.

Csak a gyógyszertárak és egészségügyi intézmények lesznek nyitva. A rendet a bel- és védelmi minisztérium munkatársai biztosítják. A koronavírus elleni intézkedések részeként leállt a munka kedden a pénzváltóknál a kormány döntése nyomán. A kaukázusi országban eddig 108, igazoltan koronavírus-fertőzéses esetet jegyeztek fel, halálesetről nem tudni, a betegségből 20-an gyógyultak ki.