×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rohamosan terjed a járvány Sao Paulóban

 

Rohamosan terjed az új koronavírus Brazília Sao Paulo államában, ahol az elmúlt két hétben több mint ötször annyi halálesetet jegyeztek fel, mint Kínában a kór megjelenése utáni két hétben; Kolumbiában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű lázadócsoport tűzszünetet hirdetett áprilisra a koronavírus miatt, míg Peru bruttó hazai termékének (GDP) 12 százalékát fordítja a járvány okozta gazdasági helyzet kezelésére.

A Sao Paulo-i regionális hatóságok helyi idő szerint vasárnap frissített hivatalos összesítése szerint a COVID-19-járvány brazíliai gócpontjának számító államban a betegséggel összefüggő első haláleset napja, március 17. óta eltelt 13 napban 98 halálesetet jegyeztek fel, miközben Kínában a hivatalos adatok szerint ugyanebben, járvány szempontjából korai időszakban 18-at.

A G1 nevű brazil hírportál az amerikai Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a koronavírusos páciensek száma Brazíliában az első koronavírus-fertőzéses eset jelentése óta eltelt egy hónapban több mint kétszerese annak, amennyit Olaszországban jegyeztek fel az ottani első fertőzés utáni hónapban. A dél-amerikai országban a kór mindegyik államban felütötte már a fejét, a fertőzöttek száma meghaladja a 4200-at, és 136-an haltak eddig bele a betegségbe.

Jair Bolsonaro brazil elnök a nap folyamán élesen bírálta a járvány által leginkább sújtotta tagállamok vezetéseit, mondván a demokrácia kerül veszélybe, ha társadalmi felforduláshoz vezet a válság. Az érintett kormányzókat munkahely-gyilkosoknak nevezte, amiért kijárási tilalmakkal akarják elejét venni a kór terjedésének.

„Amikor a helyzet a káoszba mutat tömeges munkanélküliséggel és éhínséggel, az termékeny táptalaj egyesek számára, hogy hatalomra kerülhessenek és sose váljanak meg tőle” – hangoztatta Bolsonaro az elnöki palota előtt adott sajtótájékoztatóján.

Egyben bejelentette, hogy a kormány 600 reál (38 ezer forint) juttatást készül adni a rászorulóknak, ha a képviselőház által már jóváhagyott törvényjavaslatot a szenátus is elfogadja.

A Zaandam nevű turistahajó és testvérhajója, a Rotterdam vasárnap este átkeltek a Panama-csatornán és három napi útra vannak Floridától. Bizonytalan azonban, hogy a Zaandam hol köthet ki. Az utasok egy része azt szeretné, hogy Miamiban szállhassanak partra, Ron DeSantis floridai kormányzó viszont elutasította ezt, és azt mondta, különösen veszélyes lenne, ha a hajó Florida déli részén kötne ki, ahol a fertőzöttek többsége van az államban.

Ron DeSantis hangsúlyozta, hogy a kórházi ágyakat amerikai állampolgároknak kell fenntartani, nem pedig külföldieknek. Mint mondta, a hajókat üzemeltető társaságnak  orvosi személyzet kell küldenie a Zaandam fedélzetére.

A Holland America Line társaság tulajdonában lévő hajón négy ember elhunyt, 53 utasnál és a személyzet 85 tagjánál influenzaszerű tünetek léptek fel, legalább két ember szervezetében pedig kimutatták az új típusú koronavírust. Az egészséges utasokat átvitték a Zaandam testvérhajójának, a Rotterdamnak a fedélzetére.

A panamai egészségügyi hatóságok szombaton engedélyezték, hogy a Zaandam nevű turistahajó – melynek fedélzetén utasok betegedtek és haltak meg vélhetően a Covid-19 fertőzés következtében – áthaladhasson a Panama-csatornán.

Kolumbiában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerillaszervezet vasárnap egyoldalú tűzszünetet hirdetett áprilisra humanitárius gesztus gyanánt, a koronavírus-járvány által kialakult helyzetre tekintettel. Az országban eddig 702 koronavírusos megbetegedést jegyeztek fel. Az ELN mindazonáltal közleményében – amely hitelességét egyelőre nem erősítették meg – fenntartotta magának a jogot az önvédelemre az állami erőkkel szemben.

A gerillaszervezet ezenkívül találkozót kért Iván Duque kolumbiai elnök kormányának tisztségviselőivel az elakadt béketárgyalások folytatása, egy tartósabb tűzszünet kihirdetése érdekében. Az ELN azt állította, a tűzszünet kihidertésének egyik oka az volt, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár globális tűzszünetre hívott fel a járvánnyal szembeni küzdelem elősegítése érdekében.

Mindeközben María Antonieta Alva perui gazdasági és pénzügyi miniszter közölte, hogy a kormány a GDP 12 százalékát fordítja arra, hogy kezelje az egészségügyi vészhelyzet gazdasági hatásait. Peruban eddig 852 fertőzöttet jegyeztek fel, 18-an haltak bele a betegségbe.

Alberto Fernández argentin elnök helyi idő szerint vasárnap bejelentette a teljes karantén meghosszabbítását április 12-ig. Argentínában mind ez idáig 820 koronavírusos megbetegedést és 20 halálesetet jegyeztek fel.

Salvadorban – ahol az igazolt koronavírusos megbetegedések száma vasárnap elérte a 30-at – 15 nappal meghosszabbították a rendkívüli helyzetet a járvány megfékezése érdekében.
Panamában az elmúlt 24 órában hét ember halt bele a betegségbe, és 88 embert diagnosztizáltak COVID-19-el, így 989-re nőtt a fertőzöttek száma, és összesen 24-en haltak bele a betegségbe eddig.

A járvány megjelenése után egy hónappal 993 koronavírusos megbetegedést jelentettek Mexikóban, ami 145-el több az előző napi 848-hoz képest, ez 17,1 százalékos növekedést jelent. Mexikóban eddig a betegségből eredő 20 halálesetet jelentettek, csak négyet az elmúlt 24 órában.

Hondurasban szombatról vasárnapra 29-el nőtt a koronavírusos betegek száma, az országban 139 fertőzöttről tudni, a betegségbe hárman haltak bele.

Venezuelában vasárnap a harmadik beteg, egy 60 éves férfi halt bele a betegségbe, a halálesetek száma háromra nőtt, míg a fertőzötteké 129-re – derül ki Jorge Rodríguez venezuelai tájékoztatási miniszter beszámolójából.