Bértámogatást fizet az ausztrál kormány, Dél-Koreában egyre több a csoportos fertőzés

 

Ausztráliában 130 milliárd ausztrál dolláros (25 ezer milliárd forint) gazdasági élénkítő csomagot fogadott el a kormány annak érdekében, hogy az emberek a koronavírus-járvány ideje alatt is kapjanak fizetést – jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök újságírók előtt.

Az intézkedés értelmében az ausztrál vállalatok a következő hat hónapban kéthetente minden alkalmazottjuk után 1500 dolláros (300 ezer forint) bérkiegészítési támogatást fognak kapni, hogy a járvány alatt is tudják fizetni a béreket, még akkor is, ha alkalmazottaik nem tudnak ténylegesen dolgozni. A kormány számítása szerint 6 millió ausztrálnak lesz szüksége erre a támogatásra a következő hónapokban. Ausztráliában eddig nagyjából 4200 pozitív koronavírus-tesztet és a járvánnyal összefüggésben 18 halálesetet jegyeztek fel a hatóságok.

Bár Dél-Koreában hétfőre enyhén csökkenő tendenciát mutatott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, Szöulban és környékén egyre több csoportos fertőzésre bukkannak, és külföldről is egyre többen hurcolják be újra a betegséget. Az országban összesen 9661 fertőzésről tudnak, több mint 5200 ember azóta meggyógyult, és jelenleg nagyjából 4200-an szorulnak orvosi kezelésre. Tizennyolc napja az új esetek száma minden nap száz körül mozog. Dél-Koreában eddig 158-an haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Az egészségügyi hatóságok továbbra is zéró toleranciával lépnek fel azokkal szemben, akik megszegik a járvány terjedésének megállítása érdekében bevezetett korlátozó intézkedéseket, és jogi eljárást indítanak azok ellen, akik nem tartják be a kijárási tilalmat.

Szerdától kötelezően kéthetes karanténba kell vonulnia a Dél-Koreába érkező külföldieknek, függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságúak és honnan érkeznek. Azt, aki ennek a rendelkezésnek ellenszegül, a hatóságok azonnali hatállyal kitoloncolhatják az országból.

Indiában nem tervezik, hogy meghosszabbítják majd a járvány miatt három hétre elrendelt kijárási korlátozásokat. Narendra Modi kormányfő múlt héten arra szólította fel országának 1,3 milliárd lakosát, hogy maradjon otthon április 15-ig, viszont a rendelkezés miatt szegények milliói kerültek lehetetlen helyzetbe.

Sokan nem tudnak ennivalót vásárolni, a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul a nagyvárosokból széthurcolhatják a fertőzést. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Indiában eddig 1071 koronavírusos esetet észleltek, és 29-en haltak meg a fertőzés következtében.

Japánban hétfőre 1896-ra emelkedett a fertőzöttek és 67-re a halálesetek száma. A megbetegedések jelentős részét Tokióban észlelték. A japán fővárosban a múlt hét végén felkérték a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban, és a Tokió környéki településen élőket is arra figyelmeztették, hogy ne tegyenek hétvégi kirándulást Tokióba.

A délkelet-ázsiai országok közül Malajziában a legmagasabb a fertőzöttek száma (2626), míg a halottak száma Indonéziában a legmagasabb (122).

Indonéziában a fővárosban, Jakartában van a legtöbb haláleset (75), emellett országosan 1414-re nőtt a fertőzöttek száma, 75 páciens viszont meggyógyult a hétfői adatok szerint.

Joko Widodo indonéz elnök hétfőn bejelentette, hogy szigorúbb kijárási korlátozásokat és társadalmi távolságtartási intézkedések bevezetését tervezik, miután egy felmérés szerint több mint 140 ezer emberéletet is követelhet a járvány.