×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szejm elfogadta a lengyel választási törvényt módosító kormánypárti javaslatot

 

A lengyel parlament (szejm) alsóháza szombatra virradóra elfogadta a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) indítványát, amely a májusi elnökválasztásokra való tekintettel, a Covid-19 járvány miatt lehetővé teszi a hatvan év fölöttieknek és a karanténban lévőknek, hogy levélben szavazhassanak.

Ezzel lényegében a kormányzópárt elérte az érvényben lévő választási törvény átírását, amit az ellenzék hevesen bírál. A módosító javaslatot a válságkezelő gazdasági csomag részeként nyújtotta be. A helyi média szerint 222 képviselő voksolt igennel, 214-en ellene szavaztak, hárman tartózkodtak.

Anita Czerwinska, a PiS szóvivője azzal indokolta a módosítást, hogy a karanténban lévők és a hatvan éven felüliek számára lehetővé teszik állampolgári jogaik érvényesülését, egyúttal óvják biztonságukat ebben a rendkívül nehéz helyzetben. A szóvivő erre alapozva vélekedett úgy, hogy a választási törvény átírásában nincs semmi alkotmányellenes.

Az ellenzéket meglepte ez a lépés, amelyet az alkotmánybíróság korábbi határozata megsértésének tekint. Ez utóbbi ugyanis kimondta: a választási törvény bármilyen módosítása legfeljebb a választások előtt hat hónappal engedhető meg.

Márpedig a lengyelországi elnökválasztás időpontját május 10-re tűzték ki, Mateusz Morawiecki miniszterelnök, valamint Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke eddig is határozottan elutasította a halasztás bármilyen lehetőségét, hangoztatva, hogy nem látnak okot erre.

Megfigyelők egyértelműen azt a szándékot látják a PiS e „manővere” mögött, hogy bebiztosítsa Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel elnök újraválasztását. Sokan látják úgy, hogy mivel Duda jelenleg a népszerűségi lista élén áll, májusban ő lenne az esélyes befutó, de ha őszre halasztanák a szavazást, könnyen veszíthet.

Ami az ellenzéket illeti, nem csupán alkotmányossági kifogásai vannak. Arra is felhívja a figyelmet: ha megtartanák májusban a választást, a jelen helyzetben a járvány lehetetlenné tenné a normális kampányt, eközben semmi sem akadályozná meg a kormánypárti Dudát a rendszeres nyilvános szereplésekben. Az AFP egy felmérésre hivatkozva azt írja, hogy a lengyelek 72 százaléka helyeselné a választás elhalasztását.

A választási törvény módosítását ugyanakkor még elutasíthatja a szenátus, abban a testületben ugyanis a konzervatívok nincsenek többségben.