Josiro: Az olimpia többletköltségének elosztása nagy kihívás

 

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint nehéz lesz annak eldöntése, hogy ki állja a játékok jövőre halasztásából fakadó elkerülhetetlen többletköltségeket.

Az olimpiai hírekre szakosodott insidethegames.biz portál emlékeztetett, hogy Japán 12 milliárd dollárt fordított a játékokra, amellyel kapcsolatban Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke figyelmeztetett, hogy a költségek emelkednek.

Ezzel egyetértett Mori is, aki az olimpiai programban érintett 33 nemzetközi sportági szövetségnek írt levelében kifejtette: „a halasztásból adódó többletköltségek elkerülhetetlenek”.

„A döntés pedig, hogy ezeket a költségeket ki állja, az egyik legnagyobb kihívást jelenti” – tette hozzá a sportvezető. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.

A NOB és a japán házigazdák kedden jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt nem idén, hanem 2021-ben rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát. A modernkori játékok 124 éves történetében korábban még nem került sor halasztásra.