Andrej Babis: Nem ad plusz támogatást az EU

 

„Nincs szó plusz támogatásról, az a pénz már régen a miénk” – reagált a Twitteren Andrej Babis kormányfő a cseh sajtó azon feltételezéseire, hogy az Európai Uniós intézmények a koronavírus elleni küzdelemre 30 milliárdos csomagot hagytak jóvá.

Szeretnék figyelmeztetni arra, hogy a COVID-19 elleni küzdelemre az EU egy koronával sem ad többet, mint amit az egyes országok már a járvány előtt igényeltek. A jóváhagyott 30 milliárd, ami miatt a sajtó az európai intézményeket ajnározza, nem plusz pénz" – idézi a cseh miniszterelnök Twitter-bejegyzését az Origo.

Az oldal hozzátette: a Magyar Nemzet alapján az Origo is megírta, hogy az Európai Bizottság járványügyi intézkedéscsomagja, benne a tagállamoknak juttatandó 37 milliárd eurós támogatás, is zöld jelzést kapott az Európai Parlament e heti plenárisán.

A fejlemény értelmében Magyarország jelentős összeget, közel 5,6 milliárd eurót (kétezer milliárd forint) kap az EU-tól az egészségügyi rendszerek, a kis- és középvállalkozások támogatására a járvány közepette, ám mindez a kohéziós politika keretein belül történik, tehát friss pénz gyakorlatilag nincs a csomagban.

A címlapfotó illusztráció.