A tálibok nem tárgyalnak a kijelölt kormánydelegációval

 

Az afganisztáni muszlim radikális tálib mozgalom nem hajlandó tárgyalni azzal a kormánydelegációval, amelynek megalakulását a héten jelentette be a kabuli vezetés – közölte szombaton Zábiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője.

A szélsőségesek szóvivője azzal indokolta a tálib mozgalom döntését, hogy szerintük a kormányküldöttségben nem kapott helyet az összes afgán szervezet. A kormány tárgyalódelegációjának bejelentésekor Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja méltatta a küldöttség névsorát, és úgy fogalmazott, hogy „inkluzív módon” választották ki a tagokat.

Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön jelentette be, hogy megalakult a kormány küldöttsége a tálibokkal folytatandó, úgynevezett afgánközi béketárgyalásokhoz.


A Gáni elnökválasztási győzelmét vitató korábbi miniszterelnök, Abdulla Abdulla viszont nem kommentálta a bejelentést, és elemzők már akkor rámutattak, hogy az ő támogatása nélkül aligha lehet sikeres a béketárgyalás, mert Abdulla jelentős befolyással bír az ország északi és nyugati részén.

Az Egyesült Államok és a tálib lázadók vezetői február 29-én Dohában írtak alá békemegállapodást, amely előírja a Kabul és a tálibok közti további tárgyalásokat is. Az afgánközi megbeszéléseket egyelőre azonban hátráltatja az Abdulla és Gáni közti viszály.

A muszlim fundamentalista tálibok 1996-tól a 2001-es amerikai beavatkozásig irányították Afganisztánt. Az Egyesült Államok akkor azért indított támadást a szélsőséges iszlamisták rendszere ellen, mert információi szerint ők adtak menedéket a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államokban végrehajtott terrortámadásokért felelős Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének.