Svédország újabb gyülekezési korlátozásokat vezet be

 

Svédország vasárnaptól betiltja az ötven főnél népesebb rendezvényeket a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be Stefan Löfven svéd kormányfő.

„Magánemberként is felelősséget kell vállalnunk. Nem tilthatunk be törvénnyel mindent. Ez nem a mi módszerünk” – mondta pénteki stockholmi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Svédország, ahol a Covid-19 járványnak péntekig 92 halálos áldozata és 3046 fertőzöttje volt, a szomszédjaihoz képest viszonylag enyhe intézkedéseket hozott eddig.

A kormány pénteki döntését a közegészségügyi hivatal döntését követően hozta meg. Svédországban március 11-től az 500 fősnél nagyobb rendezvények megtartása tilos, ami miatt több nyilvános rendezvény elmaradt. Tilosak a tüntetések, a nyilvános előadások, a színházi előadások, a koncertek, az istentiszteletek és a sportesemények.


A dél-finnországi Uusimaa (Nyland) tartományban, ahol Helsinki is található, rendőrök fogják ellenőrizni a tartományból való, illetve oda irányuló szükségtelen közlekedésre leállítására vonatkozó új szabályozás betartását az erre vonatkozó hivatalos jóváhagyás után.

Krista Kiuru szociálisügyi miniszter a héten közölte, azért döntöttek így, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését Uusimaáról az ország többi részére. Finnországban eddig összesen 958 megerősített esetet tartanak nyilván, a járványnak 5 halálos áldozata volt. A rendelkezés, amely április 19-ig lesz érvényben, mintegy 1,7 millió embert, azaz a finn népesség felét érinti.

Napi 5000-re növelték Dániában a naponta elvégezhető vírustesztek számát – közölte pénteken a dán régiók hivatala. Eddig Dániában átlagosan napi 1000 vírustesztet tudtak elvégezni. A dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI) adatai szerint eddig 17 275 dánon végeztek el vírustesztet. Az országban 2010 igazolt fertőzöttet és 52, SARS-CoV-2 vírus okozta halálesetet tartanak nyilván.