Megalakult Kabulban a tálibokkal tárgyaló kormányküldöttség

 

Megalakult az ellenzéki tálibokkal folytatandó afgánközi béketárgyalásokat vezető kormánydelegáció – jelentette be helyi idő szerint csütörtök este az Asraf Gáni vezette afgán kormány béketárgyalásokért felelős minisztériuma Kabulban.

A 21 tagú küldöttséget – amelyben 5 nő is van – Maszúm Sztanikzai korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti.

Az elnöki hivatalra március 9-én Gánival egy időben felesküdött Abdulla Abdulla irodája egyelőre nem kommentálta a bejelentést, noha elemzők szerint az ő támogatása nélkül aligha lehetnek eredményesek a megbeszélések, mert Abdulla komoly befolyással rendelkezik Afganisztán északi és nyugati területein.

Az Egyesült Államok és a tálib lázadók vezetői február 29-én Dohában írtak alá békemegállapodást, amely előírja a Kabul és a tálibok közti további tárgyalásokat is. Az afgánközi megbeszéléseket egyelőre azonban hátráltatja az Abdulla és Gáni közti viszály.

Hétfőn villámlátogatást tett Kabulban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, ám nem sikerült közvetítenie Gáni és Abdulla közt. A külügyminiszter a látogatást később kiábrándítónak nevezte, s bejelentette azt is, hogy Washington felülvizsgálja az Afganisztán megsegítésére tervezett valamennyi programját, sőt átgondolja azokat a jövőbeli felajánlásait is, amelyeket az Afganisztán számára rendezett donorkonferenciákra irányzott elő.

Maguk a tálibok már korábban többször leszögezték: ragaszkodnak 5000, afgán börtönökben fogva tartott társuk szabadon engedéséhez. Gáni kormánya a héten bejelentette, megkezdik a foglyok szabadon engedését, ám egyelőre csupán 1500 tálib elengedését irányozta elő, illetve ígéretet tett rá, hogy március végén újabb 100-at engednek szabadon.

A címlapfotó illusztráció.