EU: Véget kell vetni a fogvatartottakkal szembeni rossz bánásmódnak Kelet-Ukrajnában

 

Véget kell vetni a Kelet-Ukrajnában fogvatartottakkal szemben alkalmazott, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága OHCHR) által jelentett rossz bánásmódnak – hangsúlyozta az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) pénteken.

Az uniós szolgálat nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte a kelet-ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki népköztársaságok fogvartartási intézményeiben uralkodó körülményekkel foglalkozó jelentést és hangsúlyozta: az Európai Unió azonnali és átfogó vizsgálatokat vár a szóban forgó jogsértésekkel kapcsolatban.

„Minden félnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi emberi jogok és a humanitárius jog alapján fennálló kötelezettségeit” – húzták alá. Ezzel összefüggésben hangsúlyozták, a független nemzetközi megfigyelőknek teljes és feltétel nélküli hozzáférést kell biztosítani az összes fogva tartási intézményhez és azok lakóihoz.

Az unió elvárja, hogy jelentős befolyását használva Oroszország gyakoroljon nyomást az általa támogatott fegyveres csoportokra, hogy fenntartható és békés politikai megoldás születhessen a kelet-ukrajnai konfliktus tekintetében.