Brazíliában hússzal nőtt a halottak száma, Argentína lezárta határait a hónap végéig

 

Húsz ember halt bele Brazíliában a koronavírus okozta betegségbe az elmúlt 24 órában, a kór halálos áldozatainak száma így 77-re nőtt az országban péntekre, a fertőzötteké pedig 20 százalékkal, 2915-re növekedett. Argentína bejelentette határainak lezárását március 31-ig.

Alberto Fernández argentin elnök kormánya bejelentette, hogy beutazási tilalmat rendel az országba a kikötőkön, repülőtereken és a határátkelőkön keresztül, és csakis azoknak az állampolgároknak engedi a belépést, akik úton vannak hazafelé. A rendelet pénteken lépett hatályba. Argentínában tizenketten haltak bele a betegségbe, a fertőzöttek száma 589 az egészségügyi hatóságok legutóbbi közlése szerint.

Panamában kilencre nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, egy 73 éves férfi halt bele a betegségbe. A hatóságok közlése szerint az elmúlt 24 órában 116 újabb esetet jegyeztek fel, a fertőzöttek száma 674-re nőtt.


A jelenleg Panama partjainál lévő, Zaandam nevű turistahajón négy ember elhunyt, 53 utasnál és a személyzet 85 tagjánál influenzaszerű tünetek léptek fel, legalább két ember szervezetében pedig kimutatták az új típusú koronavírust - közölte a hajó üzemeltetője, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány miatt a Zaandam útvonalán egyetlen ország kikötője sem fogad turistahajókat. „A Holland America Line megerősíti, hogy négy idősebb vendég meghalt a Zaandam fedélzetén” – olvasható a vállalat közleményében.

A hajón 1243 utas mellett 586 fős legénység, négy orvos és négy ápoló teljesít szolgálatot. A cég közölte, hogy az egészséges utasokat átviszik a Zaandam testvérhajójának, a Rotterdamnak a fedélzetére. A vállalat emellett tárgyalásokat folytat a panamai hatóságokkal, hogy a hajók átkelhessenek a Panama-csatornán és így eljuthassanak a floridai Fort Lauderdale kikötőjébe.

A Zaandam március 7-én indult dél-amerikai körútra Argentínából Chilébe. Az útnak elvileg március 21-én kellett volna véget érnie a chilei San Antonióban, de a fedélzetet két hete nem hagyhatta el senki, mióta a hajó kikötött a dél-chilei Punta Arenasban.

Mexikóban nyolcra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma, 110 újabb esetet jegyeztek fel, így 585-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 23 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt 24 órában. Eközben Hondurasban jelentették a koronavírus-betegségből eredő első halálesetet, a halálos áldozat egy 60 éves férfi. A közép-amerikai országban 16 újabb, igazolt fertőzést jegyeztek fel, a fertőzöttek száma így 67-re nőtt.

Paraguayban 11-el, 52-re nőtt az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma. Eközben Uruguayban Luis Lacalle Pou elnök egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ő és a kabinetjét alkotó miniszterek, valamint törvényhozók lemondanak fizetésük 20 százalékáról a koronavírus-járvány elleni intézkedések részeként. Lacalle Pou elmondása szerint Uruguayban csütörtökön 245 tesztet végeztek el, amelyek közül 21 lett pozitív, így 238-ra nőtt az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma.