Tovább terjed a betegség Latin-Amerikai országaiban

 

Tovább terjedt a koronavírus-járvány Latin-Amerika országaiban csütörtökre.

Az ecuadori egészségügyi minisztérium 1211-re emelte a koronavírus-fertőzöttek és 29-re a betegségben életüket vesztők számát.

Az ecuadori egészségügyi hatóságok ezenkívül 1692 olyan személyt jegyeztek fel szerdáig, akiknél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kór a dél-amerikai ország 21 tartományát sújtja a 24 közül. María Paula Romo ecuadori belügyminiszter elmondta, hogy közel ezer embert vettek őrizetbe a koronavírus terjedése elleni védekezés keretében bevezetett kijárási tilalom megszegése miatt. A 15 órásra – délután 2-től hajnal 5-ig tartó – kibővített kijárási tilalmat március 16-án vezették be az országban.

Bírálták az átláthatóság hiányát

Mindeközben egykori latin-amerikai állam- és kormányfők sürgették Luis Almagrót, az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) főtitkárát: kérje a kubai, venezuelai és nicaraguai kormányt a politikai foglyok szabadon bocsátására a koronavírus jelentette fenyegetéssel szemben. A volt vezetők bírálták az átláthatóság hiányát ezekben az országokban a járványhelyzettel kapcsolatban. Az aláírók között van többek között a hivatalától tavaly decemberben megváló Mauricio Macri korábbi argentin elnök, ugyanakkor José María Aznar volt spanyol miniszterelnök is.

Venezuelában szerdán meghaladta a százat a Covid-19-fertőzöttek száma. Delcy Rodríguez venezuelai alelnök tájékoztatása szerint a fertőzöttek száma 106, a betegségből következő halálesetet eddig nem jegyeztek fel. Az egyebek mellett belpolitikai válság sújtotta Venezuelában az elnök, Nicolás Maduro szerdán jelezte, hogy kész párbeszédet folytatni az őt el nem ismerő ellenzékkel a járvány elleni fellépés érdekében.

Eközben az önmagát tavaly januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó bejelentette, hogy a "felelős kormány által megmentett számlákról" származó 20 millió dollárnak (csaknem 6,5 milliárd forintnak) megfelelő összeget bocsátott nemzetközi szervezetek rendelkezésére a venezuelai koronavírus-járvány elleni küzdelemhez.

A Venezuelával szomszédos Kolumbia szerdán katonákat küldött Cúcutába, ahol a két ország közötti elsődleges határátkelő található, hogy felügyelje az átjárást a kolumbiai kormány által elrendelt karantén ideje alatt.

Továbbra is az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaihoz tartják magukat

Brazíliában – ahol a legutóbbi hivatalos adatok szerint 2433 fertőzött és 57 halott van – a Covid–19 súlyosságával kapcsolatban egyik legszkeptikusabbnak számító elnök, Jair Bolsonaro szerdán bejelentette: rendeletet írt alá arról, hogy a lottózóknak a világjárványtól függetlenül is nyitva kell tartaniuk. Az államfő Twitter-profilján közölte: annak érdekében, hogy a lottózók zavartalanul működhessenek, dekrétumot írt alá arról, hogy csütörtöktől ismét nyissanak ki azok a lottózók, amelyek a szövetségi hatáskörök alá tartozó területeken találhatóak.

A 27 brazil állam kormányzója szerdán közölte: figyelmen kívül hagyják az elnök bírálatait a karanténokkal szemben, amelyeket a koronavírus miatt rendeltek el, és továbbra is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaihoz tartják magukat.

Argentínában a koronavírussal diagnosztizált 117 újabb embert azonosítottak, így a fertőzöttek száma az országban 502-re nőtt. Az egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy a vírus elkezdett közösségen belül terjedni, egészen pontosan Buenos Airesben és annak nagyvárosi környékén.

Panamában 115 újabb fertőzöttet regisztráltak, az eddig feljegyzett fertőzöttek száma 558, közülük nyolcan belehaltak a betegségbe, ketten viszont meggyógyultak az országban.

Mexikóban - ahol a legutóbbi adatok szerint 475-en fertőződtek meg a vírussal, és hatan haltak bele az általa okozott betegségbe - felfüggesztették az állami, a szociális és magánszektor tevékenységeit a járvány elleni küzdelem jegyében.

A lakosság körében többször is megsértették a karantént Bolíviában

Bolíviában szigorítottak a koronavírus terjedésének megfékezését célzó intézkedéseken, miután a lakosság körében többször is megsértették a karantént, ami miatt a kormány szerdán egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Az országban eddig 38 esetben igazolódott be a koronavírus-fertőzés ténye.

Hondurasban 52-re, Paraguayban 41-re, Salvadorban 13-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter szerdán közölte, hogy egészségügyi határzárat állítanak fel, és otthoni elkülönítést vezetnek be a főváros, Santiago de Chile hét olyan községében, ahol az eddig feljegyzett koronavírus-fertőzöttek legnagyobb része él.

Peruban – ahol eddig 480 fertőzöttet és kilenc halálesetet jegyeztek fel – egy aprócska andoki faluban lakosok fáklyákkal támadtak mintegy félezer denevérre. A perui erdészeti és vadon élő állatokkal foglalkozó szolgálat szerint a támadásban körülbelül 300 példány pusztult el. A helyiek fáklyákkal, csoportokban vonultak egy közeli, denevérek által lakott barlanghoz egy olyan szóbeszéd alapján, amely szerint a világjárvány egy olyan embertől indult el, aki Kínában denevérlevest evett.