×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Svájcban ötvennyolcan haltak bele a kórba az utóbbi 24 órában

 

Ötvennyolcan haltak bele a koronavírus-fertőzésbe Svájcban az utóbbi 24 órában – közölte a svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal.

A csütörtök déli adatok szerint már 161 halottja van a betegségnek, előző nap 103 volt. A bizonyítottan a vírustól fertőzöttek száma 9765-ről 10714-re emelkedett, azaz csaknem ezerrel, nagyjából 10 százalékkal.

Svájc azon kevés fejlett államok egyike, ahol kötelező a katonai szolgálat, és immár a hadsereg is besegít a betegellátásba. A második világháború óta először mozgósították a fegyveres testület egy részét. Az ápolónők hálásak a segítségért, mint egyikük mondta, a katonák erősek, és nagy segítség, hogy a magatehetetlen betegeket kiemelik ágyaikból a szállításhoz.

További feladatuk besegíteni a takarításba, fertőtlenítésbe. A svájci hadseregnek 2400 úgynevezett kórházi katonája van, köztük nők is akadnak. Ugyanakkor nemcsak őket mozgósította a kormány, hanem összesen mintegy nyolcezer katonát június végéig. Egyebek közt szükség esetén sátrakat kell felállítaniuk, mentőautót vezetniük, egészségügyi és egyéb szállítmányokat fuvarozniuk. További ezer ember önkéntesként jelentkezett, hogy segítsen a járvány elleni harcban.

Mindazonáltal a tehetős, kiváló egészségügyi rendszerű Svájc kórházaiban is hamarosan összeomolhat az ellátás – figyelmeztetett egy magas rangú illetékes. A legterheltebbek az olasz határ melletti Ticino tartomány kórházai, az egyikben már most a kapacitás maximumán dolgoznak.