×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Portugália recesszióba kerül

 

Recesszióba kerül idén a portugál gazdaság, mivel a koronavírus-járvány visszaveti a fogyasztást és a befektetéseket, az export pedig összeomlik – figyelmeztetett a portugál központi bank csütörtökön kiadott elemzésében.

Portugáliában 3544-en fertőződtek meg, a halottak száma hatvanra emelkedett. Az országban jóval kedvezőbb a helyzet mint Spanyolországban vagy Olaszországban.

A gyorsan terjedő járvány azonban így is súlyos csapást mér a portugál gazdaságra. A központi bank arra számít, hogy 3,7 százalék és 5,7 százalék közötti mértékben csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP) 2020-ban a tavalyi 2,2 százalékos növekedés után. Jövőre 0,7-1,4 százalékkal, 2022-ben pedig 3,1-3,4 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A lakossági fogyasztás 2,8 és 4,8 százalék közötti, az export pedig 12,1 százalék és 19,1 százalék közötti mértékben eshet vissza. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,6 százalékról a 10,1 százalék és a 11,7 százalék közötti sávba kúszhat fel.

Portugáliában március 18-án hirdették ki a vészhelyzetet, ami azt jelenti, hogy a nem létfontosságú tevékenységeket leállították, ez pedig munkahelyek százezreit érinti.

A kormány az éves GDP 4,3 százalékának megfelelő értékű, 9,2 milliárd eurós csomagot állított össze, hogy támogassa a munkavállalókat és biztosítsa a megfelelő likviditást a bajba jutott vállalatoknak. Csütörtökön az országban újabb, a vállalatokat és a családokat támogató intézkedéseket jelentettek be, ideértve a hiteltörlesztések felfüggesztését hat hónapra.