×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kevesebb beteg: a V4-ek időben felkészültek a járványra

 

A V4-országokban is nő a koronavírus-fertőzöttek száma, azonban lényegesen kevesebben vannak a regisztrált betegek, mint más európai országokban. Szakérők szerint azért van kevesebb megbetegedés ebben a négy országban, mert időben felkészültek a járványra.

Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országok kormányfői (b-j) (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Miközben Olaszországban, Spanyolországban, illetve más nyugat-európai országban tombol a koronavírus-járvány, aközben növekszik ugyan a betegek száma a V4-es tagállamokban is, de

lényegesen kevesebb a regisztrált esetek száma.

A március 24-i adatok szerint a megbetegedések száma lényegesen ezer alatt volt országonként, az áldozatok száma pedig együttesen sem érte el a húszat.

Szabó Dávid külpolitikai elemező az M1 Unió 27 című műsorában elmondta, azért van kevesebb megbetegedés ebben a négy országban, mert időben felkészültek a járványra.

Minden lépésről egyeztetnek

Hozzátette, mind a négy ország időben tett lépéseket annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszerek felkészültek legyenek a járványügyi, a közegészségügyi helyzet kezelésére. Ezenkívül a V4-országok az elmúlt évtizedben az Európai Unió átlagos növekedéséhez képest sokkal jobb gazdasági teljesítményt mutattak fel, mind a négy országban magas volt a foglalkoztatottság és alacsony volt a munkanélküliség.

Elemzések szerint példaértékű a V4-ek együttműködése ebben a helyzetben is, hiszen minden olyan lépésről egyeztetnek a tagállamok kormányai, amely érinti a térséget,

legyen szó a határok lezárásáról vagy egyes áruk beviteli tilalmáról.

Bár a járvány a visegrádi országokban egyelőre nem érte el a nyugat-európai szintet, a gazdasági hatásai már most kézzelfoghatók. Egyes szektorok ugyanis gyakorlatilag azonnal leálltak.

A gazdasági károk enyhítésére akciótervet dolgoztak ki 

Palócz André, a Századvég vezető elemzője elmondta, elsősorban a turizmust, a vendéglátást és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat érinti a válság. Hozzátette, azt már most látjuk, hogy a szolgáltatások működése szünetel vagy drasztikus mértékben csökkent. Emellett már az autógyártás, illetve az egyéb nagyobb ipari létesítmények is csökkentett vagy részleges gyártási üzemmód mellett dolgoznak, vagy leállt a termelésük.


A magyar kormány gazdasági csomagja több szektoron segít

A kormány a gazdasági károk enyhítésére több pontból álló gazdasági csomagról döntött. Orbán Viktor bejelentette, hogy

a magánszemélyek és a vállalkozások hiteltörlesztését felfüggesztik az év végéig.

A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbítják. A március 19-e után felvett fogyasztói hitelek kamatát maximalizálják. A jegybanki alapkamat plusz öt százalék lehet. A járvány miatt érintett szektorokban a munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük. A taxisok is mentesülnek az átalányadó alól június végéig.

Emellett az említett időszakban az üzletek bérleti szerződéseit sem lehet felmondani, sem a bérleti díjat felemelni. A miniszterelnök azt mondta: „az intézkedések legfőbb célja, hogy

a lehető legkevesebb ember veszítse el a munkáját”.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjúban elmondta, most a cél az, hogy lehetőleg minél kevesebben essenek ki a munkából, és aki valamilyen okból nem tud dolgozni, minél hamarabb visszatérhessen a munkába. Ez a legfontosabb, mert ha munka van, minden van. Ha azonban nincs munka, semmi nincs. Fontos, hogy az ország dolgozzon, fent kell tartani ezt a képességet. Persze ez nem lehetséges minden körülmények között, hiszen a gyerekkel otthon kell maradni, és elbocsátják az étteremből meg a szállodából azt, akinek most éppen nincs munkája.

A nehéz helyzetben lévőket segítik

Az ellenzék több javaslatot is megfogalmazott a kormány irányába. Ebben többek között azt követelték, hogy emeljék meg a munkanélküliek támogatását, illetve hosszabb ideig kapjanak pénzt.

A kormány szerint minden gazdasági lépésnek megvan az anyagi fedezete, mert a magyar költségvetésnek kimagasló tartalékai vannak. Ennek összege eléri az ötszázmilliárd forintot.