×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Franciaország kivonja a csapatait Irakból

 

Franciaország csütörtökön megkezdi csapatai kivonását Irakból az új típusú koronavírus okozta járvány miatt - közölték francia katonai források.

A francia hadsereg szerdai közleménye leszögezi, hogy a döntés előtt egyeztettek az iraki kormánnyal.

A hírt megerősítette Abdel-Karím Halaf, az iraki hadsereg szóvivője is, hangsúlyozva, hogy Párizs erről Bagdadot is értesítette. Halaf az INA iraki állami hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, tudomása szerint a csapatok a szíriai határ mellett lévő al-káimi légi támaszpontot már kiürítették.

Párizs leszögezte, továbbra is elkötelezett a koalíció mellett, és hozzátette, nem hívja vissza a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó tengeri erőit, sem pedig a katari légi támaszponton lévő légi erejét.

Franciaország legfontosabb tengerentúli katonai missziója a Száhel-övezetben van, ahol szintén a helyi dzsihadista csoportok visszaszorítása a célja. Nem sokkal korábban az itt állomásozó, 4000 fős kontingensét 5100 főre növelte.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán bejelentette, hogy Ellenállás néven elindul az a művelet, amelynek keretében a hadsereget is mozgósítják a francia lakosság ellátására a járvány idején.

Az Irakban állomásozó, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciónak Franciaország évek óta a tagja. A koalíció egyebek közt a kurd fegyveres egységeket is segítséget nyújtott a terroristák elleni harcukban.

Az elmúlt hetekben több olyan támaszpontot is támadás ért, ahol a koalíció csapatai állomásoztak, e támadások elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett.

Januárban az iraki parlament már megszavazta az Irakban állomásozó külföldi katonai erők jelenlétének megszüntetését célzó javaslatot, ám parlamenti határozatok, ellentétben a törvényekkel, nem bírnak kötelező jogi erővel.

A címlapfotó illusztráció.