Elérte a koronavírus-járvány Líbiát, szigorít több közel-keleti ország

 

Iránban a kétezerhez közelít a koronavírus halálos áldozatainak a száma, Líbiában is regisztrálták szerdán az új típusú koronavírus első fertőzöttjét, Egyiptomban egynapos karantént léptettek életbe, Szíriában éjszakai kijárási tilalom veszi kezdetét, Pakisztánban a nemzetközi repülőjáratok után a belföldieket is leállítják, a Gázát ellenőrzése alatt tartó radikális Hamász pedig két hétre bezáratta az összes mecsetet a betegség megfékezése érdekében.

A koronavírus-járvány terjedése miatt ideiglenes sürgősségi kórházat alakítanak ki a világ legnagyobb bevásárlóközpontjaként ismert teheráni Iran Mallban 2020. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Közel-Keleten több mint 31 ezren fertőződtek meg a vírussal, többségük Iránban. Az egyetlen ország a térségben, ahonnan eddig még nem jelentettek koronavírus-fertőzést, Jemen, ahol 2014 óta dúl polgárháború.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ideiglenes adómentesség bevezetését kérte a közel-keleti országoktól.

Iránban – ahol a járvány a legtöbb áldozatot követelte a Közel-Keleten – szerdára 2077-re nőtt a halálos áldozatok száma, miután 143 újabb ember halt bele a kórba az elmúlt 24 órában. Alireza Vahabzade egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a fertőzöttek száma 27 017-re emelkedett. Kianus Dzsahánpúr egészségügyi minisztériumi szóvivő pedig arra figyelmeztetett, a tesztelések felgyorsításával a regisztrált fertőzöttek száma tovább nő majd. A minisztérium által létrehozott weboldalon ezentúl bárki be tudja jelenteni a gyanús eseteket.

Izraelben szerdára 2030 koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, és 5-re nőtt a halálos áldozatok száma, többen súlyos állapotban vannak. Az egészségügyi hatóságok a megbetegedések számának jelentős növekedésétől tartanak, így az ország az utóbbi hetekben jelentős, ezres nagyságrendben újabb lélegeztetőgépeket rendelt. Szerda este újabb korlátozások fognak életbe lépni a katonai rádió jelentése szerint. Egyebek közt szigorítják az ételrendelésekre vonatkozó szabályokat is. Ugyanakkor ötvenről száz méterre emelték a lakóhely elhagyásának megengedhető távolságát, ami a létfontosságú cikkek bevásárlását végzőkre nem vonatkozik. Az új rendeletek tartalmazzák a kiszabható büntetéseket is.

Megérkezett Gázába az élelmiszert, elektromos eszközöket, ruhákat és üzemanyagot tartalmazó katari segélyszállítmány, a gázai egészségügyi minisztérium pedig újabb épületeket alakított át karanténná. A zsúfoltsággal és súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő területen eddig két fertőzöttről tudnak.

A Tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai kormány bejelentése szerint az ország első regisztrált fertőzöttje egy 73 éves férfi, aki nemrég Tunéziában, előtte pedig Szaúd-Arábiában járt. Egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki a járvány terjedése miatt, tekintettel arra, hogy a polgárháború sújtotta országban kedden is összecsapásokat jelentettek a főváros külső részeiről.

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök bejelentette, hogy a repülőterek és az oktatási intézmények április 12-ig zárva maradnak. A kormány már korábban rendelkezett a népszerű turistalátványosságok lezárásáról, beleértve a múzeumokat is. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök súlyos retorziókat helyezett kilátásba a vírus elleni küzdelem jegyében hozott rendeletek megsértése esetén. Az országban 402 regisztrált fertőzött van, a járvány eddig 22 halálos áldozatot követelt, a halottak között van két magas rangú katonatiszt is.

Pakisztánban szerda éjféltől felfüggesztik a belföldi repülőjáratokat, miután a külföldi járatokat, valamint a vasúti közlekedést már korábban leállították ideiglenesen. Az országban jelenleg közel ezer fertőzöttről tudnak, 10 halálesetet és 19 gyógyulást jelentettek.

Szíriában szerdától éjszakai kijárási tilalom lép életbe. Noha az országban még csak egy fertőzöttről tudnak, azokon a térségeken, amelyeket a kormány tart ellenőrzése alatt, leállították a tömegközlekedést, és bezáratták az éttermeket is.

Afganisztánban bejelentették a járvány második halálos áldozatát is, egy 45 éves nőt, a járvány gócpontjának számító Herátból. Az afgán egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint 74 fertőzöttről tudnak, és megfertőződött a NATO afganisztáni kontingensének négy tagja is.