×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ausztriában meghaladja az ötezret a koronavírus-fertőzöttek száma

 

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint szerda délutánra 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest csaknem 18 százalékos növekedést jelent. Az elhunytak száma 31-re emelkedett.

A legtöbb koronavírussal fertőzött beteget Tirol tartományban diagnosztizálták (1393 fő); Felső-Ausztriában 915 embernél mutatták ki a fertőzést. Alsó-Ausztriában 750-en, míg Bécsben 702-en fertőződtek meg koronavírussal. Eddig 32 407 esetben végezték el a koronavírustesztet.

Tirolban a vezetést hibáztatják a járvány elterjedéséért

Tirolban azzal vádolják a tartomány vezetését, hogy későn hozott óvintézkedéseket, így túl későn záratta be a hoteleket és a sípályákat; Günther Platter (ÖVP) tartományi vezető ellen emiatt feljelentést tettek.

A szívügyemnek tekintem Dél-Tirolt” – nyilatkozta Sebastian Kurz kancellár szerdán a Dolomiten című helyi napilapnak. Kurz ígéretet tett arra, hogy a kormány segítséget nyújt a koronavírussal legjobban sújtott tartománynak a betegek ellátásában, így többek között védőfelszereléseket is szállítanak a településekre. Hangsúlyozta, hogy az együttműködés nemcsak üres szavakat jelent, hanem naponta tettekben is megnyilvánul.

A kancellár arról is beszélt, hogy a válságot követően meg kell vitatni az európai szolidaritás kérdését. Indoklása szerint ugyanis nem fordulhat elő, hogy a nemzetállamok nem hangolják össze intézkedéseiket, és ennek következtében például Ausztria két héten át küzdött azért, hogy a német határon átengedjék a védőmaszkokat szállító teherautót.

Alma Zadic igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a válság idején egyszerűbben juthatnak hozzá családok az úgynevezett ellátási támogatáshoz. A segítséget akkor lehet kérni, ha a szülők egyike nem teljesíti fizetési kötelezettségét, és a kiskorú gyermekek élelmezése nem biztosított. Hangsúlyozta, hogy a segítséget azok a szülők kérhetik, akik a válság következtében elveszítették állásukat, vagy jövedelmük jelentősen csökkent. A fedezetet a családügyi minisztérium biztosítja.

Burgenland tartomány azt javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy adjanak haladékot a vállalkozásoknak a helyi adók megfizetésére. Astrid Eisenkopf (SPÖ) tartományi helyettes vezető hangsúlyozta, hogy a befizetési határidő módosítására van lehetőség, és ez minden egyes vállalkozásnak segítséget jelent.

Applikációval akadályozná meg a vírus terjedését a Vöröskereszt

A Vöröskereszt Stopp Corona applikációt indított, mellyel vírusfertőzés terjedését szeretné megakadályozni.  Az alkalmazás egy kapcsolattartási naplóként működik; azok, akik csatlakoznak, elmenthetik, mikor kivel találkoztak. Ha az alkalmazást letöltő tagok közül valaki megbetegszik a fertőzés következtében, automatikusan értesítést kapnak azok a személyek, akikkel az illető az elmúlt 48 órában kapcsolatba lépett, így például könnyebben elérhetők lesznek azok az utasok, akik egy vonaton ugyanabban a fülkében utaztak, vagy azok a kollégák, akik közösen vettek részt egy munkahelyi megbeszélésen.

Egy közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy az osztrákok többsége (77 százalék) úgy véli: jól informált a koronavírussal kapcsolatban. Elsősorban az ötven év felettiek tartják magukat tájékozottnak (84 százalék), míg a megkérdezettek három százaléka vélekedik úgy, hogy nem kapott elég tájékoztatást. A lakosság elsősorban a televízióból, a rádióból, illetve a napilapokból szerzi ismereteit. A megkérdezettek több mint fele ugyanakkor azt állította, hogy naponta több mint két órát tölt a koronavírussal kapcsolatos hírek megismerésével.

A címlapfotó illusztráció.