Szakértő: Az észak-koreai vezetés hitelét ássa alá, ha mégis van koronavírus-fertőzött az országban

 

Az észak-koreai vezetés hitelét, szavahihetőségét ásná alá, ha utólag kiderülne, hogy komolyabb járványgóc van jelen az országban – mondta Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanársegédje az M1-en vasárnap, arra reagálva, hogy észak-koreai hivatalos jelentések szerint nem találtak koronavírussal fertőzött beteget.


A szakértő hangsúlyozta: nem hivatalos források Észak-Korea Kínával határos régióiról számolnak be, itt valószínűleg megjelent a koronavírus. Ezekben a régiókban karanténszerű intézkedéseket rendeltek el, a gyanús eseteket hosszú ideig, akár négy-öt hétig házi karanténban figyelik meg. Az észak-koreai vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy nem volt pozitív teszt az országban.


Kevesebb segítségre számíthat a nemzetközi közösségtől az ország, ha a vezetés eltitkolja a vírus jelenlétét, bár a szankciók miatt így is nagyon nehéz Észak-Koreának nemzetközi segítséghez jutni – mutatott rá.

Az észak-koreai egészségügyi rendszer régóta súlyos gondokkal küzd, a nem hivatalos beszámolók szerint alapvető eszközök, felszerelések hiányoznak, ennek alapján feltételezhető, hogy az egészségügyi infrastruktúra nem készült fel egy nagy országos járvány kezelésére – jelezte a szakértő.

A címlapfotó illusztráció.