A világjárvánnyal szemben világerejű imádságra szólította fel a keresztényeket Ferenc pápa

 

A Miatyánk-imádság közös elmondására szólította fel a világ keresztényeit az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) teremtette helyzetben, időpontként március 25-én déli 12 órát jelölve meg Ferenc pápa a vasárnap délben interneten sugárzott beszédében.

A katolikus egyházfő a keresztény egyházak és közösségek vezetőihez, valamint az összes hívőhöz fordult attól függetlenül, melyik keresztény felekezethez tartoznak, „emeljék szavukat együtt az égbe”. A pápa hangsúlyozta, a járvány emberpróbáló napokat teremtett, az „emberiség a pandémia fenyegetésétől retteg”.

Imájához lélekben mindenki csatlakozhat a kommunikációs eszközökön keresztül


Ferenc pápa azt kezdeményezte, a keresztények közösen könyörögjenek az Úrhoz egyszerre és egy időpontban mondva el a Miatyánk-imádságot: március 25-én déli 12 órakor. Az egyház ezen a napon ünnepli a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét, amelyen az Úr születésének hírül adására emlékeznek.

Ferenc pápa hozzátette, hogy március 27-én este hat órakor ő a Szent Péter-bazilika bejárata előtt, a bazilikához vezető lépcsősor tetején mond imát. Hangsúlyozta, a lezárt Szent Péter tér teljesen üres lesz, de imájához lélekben mindenki csatlakozhat a kommunikációs eszközökön keresztül.

A jövő pénteki imádság végén a pápa a Róma városának és az egész világnak szóló Urbi et Orbi áldását adja. Az áldás a rendkívüli pillanatot bizonyítja, mivel ezt a teljes búcsúval járó áldást az egyházfő a hagyomány szerint általában csak karácsony és húsvét vasárnap szokta megtartani.  Az Urbi et Orbi latin formuláját meghallgató és ezt fogadó szenvedők és haldoklók bűnbocsánatban részesülnek.

Az óvintézkedések betartására szólította fel az embereket

A vírus keltette világjárványra világerejű imádsággal akarunk válaszolni, irgalommal, gyengédséggel. Maradjunk egymás mellett. Éreztessük közelségünket a leginkább egyedül álló és legtöbbet szenvedő emberekkel” – mondta Ferenc pápa. Elismeréssel szólt a fáradhatatlanul dolgozó orvosokról, ápolókról, egészségügyi dolgozókról, önkéntesekről. Megemlítette az utcákon szolgáló rendőröket, katonákat. Megjegyezte, mindenki kövesse a kormányok „szigorú, de a javunkat szolgáló” óvintézkedéseit.

Ferenc pápa együttérzését fejezte ki a földrengés sújtotta Horvátországnak is.

Az előre megírt beszédét többször rögtönzött szavakkal kiegészítő Ferenc pápa az internetes közvetítés végén megjelent a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakában, és áldását adta az üres térre.

A címlapfotó illusztráció.