×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Bulgáriában a hadsereg segít a járvány elleni intézkedések betartatásában

 

Bulgáriában a parlament pénteken megszavazta, hogy a hadsereg segíthessen a koronavírus-járvány elleni intézkedések betartatásában, végszükség esetén akár fizikai erővel is.

A fegyveres erőket mozgósítani fogják, hogy segítsék a polgári hatóságokat a lakossági mozgás ellenőrzésében, korlátozásában. A hadsereg felhatalmazást kapott arra, hogy megállítson járműveket, polgárokat, és – szabályszegés esetén – ne engedje őket továbbhaladni, amíg a rendőrség meg nem érkezik a helyszínre.

A hadsereg jogkörének kiszélesítését heves vita előzte meg a parlamentben.

„Egy vírust nem lehet megállítani gépfegyverrel” – hangoztatta Krum Zarkov, az ellenzékben lévő Szocialista Párt képviselője, indokolatlannak minősítve a lépést.

A parlamentben végül 89-en szavaztak a hadsereg felhatalmazása mellett és 55-en ellene, ketten pedig tartózkodtak.

A bolgár egészségügyi minisztérium pénteken az országos közúti forgalom korlátozásáról döntött – közölte Kiril Ananiev tárcavezető sajtótájékoztatóján.

„Március 21-től korlátozzuk a járműforgalmat a városok között, kizárólag a szolgálati utakat, az ingázást, a teherforgalmat, illetve a szolgálati gépkocsik mozgását engedélyezzük” – jelentette be Ananiev, aki szerint ellenőrző pontokat fognak létesíteni a városhatárokon.

Hozzátette: bezáratják a parkokat, a játszótereket és sportpályákat. A 60 éven felüliek számára külön bevásárlási időszakot biztosítanak reggel fél kilenctől fél tizenegyig, hogy kevésbé legyenek kitéve a fertőzésveszélynek.

Bulgáriában péntek délig 129 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött koronavírussal, a kór eddig három beteg halálát okozta.

Az országban szükségállapot van érvényben: az iskolák, éttermek, bárok zárva vannak, tilos mind a külföldi, mind a belföldi utazás turisztikai vagy üdülési célból.

Oroszországban a pénteken kiadott hivatalos összesítés szerint egy nap alatt 54 fővel, 253-ra nőtt a fertőzöttek száma. Egy beteg csütörtökön elhunyt, de halálát nem közvetlenül a koronavírus-fertőzés okozta.