×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új országokban jelent meg a koronavírus

 

Felbukkant az új típusú koronavírus okozta járvány csütörtökre a Fidzsi-szigeteken és Új-Kaledóniában is, jelentősen nőtt a fertőzöttek száma Malajziában egy szabadtéri iszlám fesztivál után.

Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke azt mondta, hogy a fertőzött ember külföldi utazása során kapta el a vírust. Egyúttal bejelentette, nem léphetnek be az országba azok, akik érkezésük előtt 14 napon belül az Egyesült Államokban vagy Európában jártak.

Helyi idő szerint szerdán Új-Kaledónia két fertőzött ausztrálról adott hírt.

Szingapúr oktatásügyi minisztériumának közleménye szerint hétfőn a járvány ellenére ismét kinyitnak az iskolák és az óvodák. Az intézményekben kötelező lesz a testhőmérséklet mérése és a fertőtlenítés.

Noha az országban egy ideje csökkenőben volt az új fertőzések száma, szerdán ismét növekedésnek indult, az egészségügyi minisztérium 47 új esetet jelentett be. A minisztérium adatai szerint 33-an külföldről érkeztek az országba.

Az elmúlt héten Szingapúrban a fertőzöttek száma 178-ról 313-ra emelkedett, Délkelet-Ázsiában itt található a legtöbb regisztrált fertőzött Malajzia után.

Malajziában csütörtökre virradóra 110 új esetet jelentettek, így az országban a fertőzöttek száma 900. A növekedést egy nemrég megtartott iszlám fesztiválnak tulajdonítják, amelyen csaknem 16 ezren vettek részt. Ezzel kapcsolatban a hatóságok mintegy kétezer rohingja etnikumú embert keresnek, akik vélhetően részt vettek a rendezvényen.

A több mint százezer Mianmarból menekült, muszlim vallású rohingját a maláj hatóságok illegális bevándorlóként kezelik.

Megugrott a fertőzöttek száma Thaiföldön is, ahol csütörtökre virradóra 60 új esetet regisztráltak, ezzel pedig 272-re nőtt a fertőzöttek száma.

A 60 emberből többen külföldi országok, Olaszország, Malajzia, Japán, Irán és Tajvan állampolgárai. Thaiföldön eddig egy ember halt bele a vírus okozta megbetegedésbe, 42-en pedig meggyógyultak.

Csütörtökön földet ért Szöulban az Asiana Airlines légitársaság gépe, amelyen 70 dél-koreait és tíz családtagjukat szállították Iránból. A dél-koreai vezetés további evakuálásokat tervez egyebek közt Peruból is a járvány miatt. Dél-Korea maga is küzd a megbetegedésekkel: az országban jelenleg 8565 fertőzöttről tudnak, beleértve 91 halálesetet.

A címlapfotó illusztráció.