×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Recesszióba süllyed az idén Németország az ifo szerint

 

A koronavírus-járvány megfékezésre tett erőfeszítések mindenképpen recesszióba taszítják a német gazdaságot, annak mértéke azonban a fertőzés lefutásától függ – jelzi a müncheni ifo gazdaságkutató intézet az MTI-hez eljuttatott prognózisában.

Az ifo gazdaságkutató intézet szerint egyelőre még nagy bizonytalanság övezi, hogy mekkora lehet a gazdasági visszaesés mértéke a koronavírus-járvány miatt, ezért több forgatókönyvet kell felállítani a lehetséges kimenetelek felmérésre.

Clemens Fuest, az ifo elnökének tájékoztatása szerint az optimista forgatókönyv alapján a GDP-csökkenés 1,5 százalékos lehet az idén Németországban, ez azonban az ipari termelésnek csak csekély mértékű csökkenését feltételezi. A pesszimistább forgatókönyv viszont az ipari termelés nagyobb visszaesésével számolva már 6 százalékos GDP-csökkenést helyez kilátásba az idei évre.

Az ifo legutóbb, tavaly decemberben összeállított gazdasági prognózisában még 1,1 százalékos GDP-növekedéssel számolt 2020-ra. „A bizonytalanság fokozódásával és a negatív tényezők megszaporodásával egyre nehezebb feladat megbecsülni a megrendelés-lemondások és üzembezárások gazdasági hatását” – mondta Fuest, hozzátéve, hogy a végeredmény elsősorban az életbe léptetett járványmegelőzési intézkedésektől, sőt más országok gazdaságvédelmi intézkedéseitől függ.

Ezért is fontos, hogy az EU, a német kormány és az Európai Központi Bank egyaránt célzott ellenintézkedéseket léptessen életbe – tette hozzá. Fuest emellett kulcsfontosságúnak tartja a vesztegzárak kiterjedését és időtartamát a járványügyi intézkedések veszélyeztetése nélkül minimalizáló stratégia kidolgozását.

Az ifo prognózisosztályának vezetője, Timo Wollmershäuser hangsúlyozta, hogy nincs történelmi példa, amit alapul lehetne venni a krízis lefolyásának modellezéséhez. Emellett kevés alkalmas gazdasági mutató is áll rendelkezésre a járványok gazdasági következményeinek elemzéséhez.

A jelenlegi legfrissebb makrogazdasági mutatók is még a viszonylag kedvező februári helyzetet tükrözik. „Az ifo előzetes márciusi hangulatindexének példátlan mértékű eséséből azonban a második negyedében a gazdasági teljesítmény minden korábbinál nagyobb csökkenésére lehet következtetni” – mondta.

Az ifo közleményében Clemens Fuest hangsúlyozta a fontosságát annak, hogy a politikai döntéshozók célzott és hathatós intézkedésekkel lépjenek fel a termelésleállások által okozott veszteségek mérséklése érdekében. Javaslata szerint néhány hónapos időtartamra fel kellene függeszteni a kis- és középvállalatok, valamint az egyéni vállalkozók adófizetési kötelezettségeit.

Sürgősen a segítségére kell sietni a jövedelmüket elveszítő alkalmazottaknak és egyéni vállalkozóknak” – figyelmeztetett. „Likviditási támogatással és állami garancia nyújtásával egy egész csődhullámot lehetne megelőzni. Ennek érdekében átmenetileg enyhíteni kellene a csődtörvényen is” – fogalmazott.

Abban az esetben, ha a bankokat eszközveszteség éri nem teljesítő hitelek miatt, a tőkemegfelelési előírások miatt más hitelek behajtására kényszerülhetnek, ami csak tovább súlyosbítaná a helyzetet” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a bankfelügyeletnek ezért átmenetileg szélesebb mozgásteret kellene biztosítania a bankoknak.

Clemens Fuest felhívta emellett a figyelmet arra is, hogy az euróövezetben veszélybe kerülhet a költségvetési kiadások finanszírozása, ami a magasan eladósodott euróövezeti tagországokkal szemben megrendítheti a befektetői bizalmat. Az euróövezeti tagországoknak és az Európai Központi Banknak is ezért egyértelmű jelzéseket kell adnia arra vonatkozóan, hogy a szorult finanszírozási helyzetbe kerülő tagországok rendszerszintű támogatást kapnak, és államcsődre így nem kerülhet sor.

A címlapfotó illusztráció.