Elon Musk gyárai felkészülnek lélegeztetőgépek készítésére, ha szükség lesz rá

 

Elon Musk, a Tesla és az SpaceX vezérigazgatója a Twitteren közölte, hogy gyárait átalakítja lélegeztetőgépek előállítására, ha az eszközből hiány keletkezne a koronavírus-járvány miatt.

Musk egy szerda esti Twitter-bejegyzésre válaszolva tett ígéretet – közölte a Business Insider.

Kérjük, alakítsa át a gyárait, hogy lélegeztetőgépeket készíthessenek, melyekre azonnali szükség van. Tesla-tulajdonos vagyok, és szeretem a társaságot. Kérem, lásson tisztán az ügyben. Ez egy hatalmas probléma, kérdezze csak meg a orvosokat” – írta a Raja Abbas nevű felhasználó.

Az amerikai üzletember válaszüzenetében kifejtette, hogy a Tesla és az SpaceX gyáraiban előállított technológiai alkatrészek kifinomultak, melyekhez képest a lélegeztetőgépek legyártása nem olyan nehéz.

A Tesla korszerű HVAC rendszerekkel gyárt autókat, míg a SpaceX életmentő rendszerekkel készíti az űrhajóit. A lélegeztetőgépek előállítása nem lenne nehéz, de nem lehetséges azonnal elkezdeni” – hangsúlyozta az üzletember, mielőtt megkérdezte a Twitter-bejegyzés íróját, hogy mely kórházakra gondolt, amikor a hiányt említette.

A lélegeztetőgépek kulcsszerepet játszanak a légzőszervi betegségek, például a Covid–19 kezelésében. A szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államokban a következő hónapokban hiány léphet fel a kritikus felszerelésekből, mivel a koronavírus-járvány egyre szélesebb körben terjed. Szerda este óta az ország több mint 9400 koronavírus-esetet jelentett, míg a halálos áldozatok száma meghaladta a százötvenet.

A Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ februári jelentése szerint az Egyesült Államokban körülbelül 170 ezer lélegeztetőgép van, melyek közül 160 ezer áll használatra készen, míg a nemzeti tartalékban mintegy 8900 áll rendelkezésre.

Az egyik szakértő becslése szerint a koronavírus-járvány következtében körülbelül egymillió amerikainak lehet majd szüksége az eszközre az életben maradáshoz, ezzel próbára téve az ország forrásait, még akkor is, ha az esetek közt nem lesz átfedés.

A címlapfotó illusztráció.