Szabadban éjszakázó migránsokat szállítottak befogadóközpontba

 

Mintegy ötszáz, szabad ég alatt éjszakázó illegális bevándorlót szállítottak el az északkelet-boszniai Tuzlából szerdán a helyi hatóságok – jelentette a Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes oldalán.

A migránsokat a tuzlai vasútállomás és buszpályaudvar környékéről a fővároshoz közeli, Blazuj befogadóközpontjába szállították, a hátrahagyott sátrakat és takarókat pedig eltávolították a közterületekről.

A migránsválság 2015-ben tetőzött, amikor a becslések szerint több mint egymillió illegális bevándorló haladt át a nyugat-balkáni útvonalon, ez azonban akkoriban még nem érintette Bosznia-Hercegovinát.

Az útvonalon fekvő országok azóta szigorítottak határvédelmükön, a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok azonban továbbra is igyekeznek új útvonalakon bejutni az Európai Unió országaiba. Bosznia-Hercegovinában 2016 közepén jelentek meg az első, Közel-Keletről érkező illegális bevándorlók.

A migránsok főként Szerbiából és Montenegróból érkeznek Boszniába, ahonnan Horvátországba, majd Szlovéniába, onnan pedig a nyugat-európai országokba szeretnének eljutni, mert a nyugat-balkáni államokat nem tekintik célországnak.

A boszniai hatóságok aggodalmuknak adtak hangot a napokban, hogy az eddig is túlterhelt befogadói rendszer összeomolhat, amennyiben a török-görög határon átjutó migránsok elindulnak Európa felé. Boszniában jelenleg mintegy nyolcezer bevándorló tartózkodik.