Újabb országok függesztik fel olaszországi repülő- és hajójárataikat

 

Marokkó, Tunézia és Albánia is bejelentette, hogy felfüggeszti közlekedési összeköttetéseit Olaszországgal, ahol Európában jelenleg a legintenzívebben terjed az új koronavírus-járvány.

Szaad-Eddin el-Otmáni marokkói miniszterelnök kedden hajnalban tette közzé, hogy országa leállít minden Olaszországba irányuló vagy onnan érkező közlekedési járatot.

„Tekintettel a koronavírus olaszországi terjedésére, Marokkó kormánya úgy döntött, hogy további értesítésig felfüggeszti ezeket a járatokat” – írta Twitter-felületén az észak-afrikai ország kormányfője.

A rabati kormány erről néhány órával azután döntött, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette: egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, miután a megerősített olasz koronavírusos esetek száma már meghaladta a 9 ezret, a halálos áldozatoké pedig 483-ra emelkedett.

A kedd reggel életbe lépő intézkedés a jelenlegi tervek szerint április 3-ig tart, addig Olaszország-szerte szünetel az oktatás is.

Marokkóhoz hasonlóan Tunézia is bejelentette az Olaszországba irányuló vagy onnan érkező repülő- és hajójáratok felfüggesztését. A tuniszi kormány emellett úgy döntött, hogy a jövő hétfőtől esedékes iskolai szünetet már csütörtöktől megkezdik – mondta el hétfőn az egészségügyi miniszter.

Tunézia előzőleg arról számolt be, hogy az országban újabb három koronavírus-fertőzést találtak. Az ismert esetek száma ezzel ötre emelkedett, és ebből négy fertőzött nemrég érkezett Olaszországból.

Albánia, amely hétfőn számolt be az első koronavírus-fertőzéses eseteiről – két Olaszországban járt férfiról és egyikük négy családtagjáról – a történtek alapján szintén arra a döntésre jutott, hogy április 3-ig leállítja a repülő- és kompjáratokat. A tiranai bejelentés akkor még csak a hétfőig karantén alá vett észak-olaszországi térségre és városokra vonatkozott.

A fertőző eseteket ismertető egészségügyi minisztérium közölte, hogy eddig 77 tesztet végeztek el az országban, és a beazonosított hat fertőzöttön semmilyen különös tünetet nem tapasztaltak.

A járványveszély miatt az albán kormány óvintézkedésként két hétre bezáratta az iskolákat is. Több mint 400 ezer albán él Olaszországban, ahol Európában jelenleg a legintenzívebben terjed a betegség.

Az új típusú koronavírus-járvány decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma a hétfői összesítések szerint világszerte meghaladja a 110 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van.

A járvány már több mint száz országot ért el, és leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed, miközben Kínában a hivatalos adatok szerint csökkenésnek indult a napi új esetek száma.