Székely szabadság napja: a rendezvény elmaradt, az aláírásgyűjtés folytatódik

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt a Székely Nemzeti Tanács lemondta a keddre meghirdetett, a Székely szabadság napja alkalmából szervezett marosvásárhelyi megemlékezést. A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésről szólt volna az idei rendezvény. Bíznak abban, hogy összegyűlik a kellő számú aláírás.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Boda L. Gergely)

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt a Székely Nemzeti Tanács lemondta a keddre meghirdetett székely szabadság napi marosvásárhelyi megemlékezést.

Március 10-én a székely vértanúk 1854-es kivégzéséről emlékeznek meg.

A Székely Nemzeti Tanács 2012-ben döntött úgy, hogy a közös emlékezésen túl legyen ez a nap a közös, tudatos fellépés napja is a nemzeti önrendelkezés jegyében.

A kezdeményezést május 7-ig lehet aláírni

Az idei székely szabadság napja elsősorban a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésről szólt volna.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a hasonló jellegű akadályok többletcselekvésekkel leküzdhetők. Hozzátette, „az emberek tudják, hogy amiért a koronavírus miatt nem kerül megrendezésre a megemlékezés, attól még

az aláírásgyűjtés ügye továbbra is kiemelten fontos,

így vélhetően nem fog nagy kiesést jelenteni a marosvásárhelyi ünnepség elmaradása”. Kiemelte, az aláírásra 2020. május 7-ig van lehetőség.

Bízik abban, hogy a magyarok tudatos közösségként járnak majd el. Izsák Balázs hozzátette, az elmúlt napokban követte az aláírások számát, és azt tapasztalta, hogy napról napra növekszik. Kiemelte, a párt a székházába is többen bemennek, hogy hagyományos formában írják alá a kezdeményezést.

Izsák Balázs elmondta, Sepsiszentgyörgyön megtartották a megemlékezést. A hagyományokhoz híven elhangzott a Székely Nemzeti Tanács kiáltványa. Hozzátette, a résztvevők idén is

átadták a kormánymegbízottnak a kéréseiket,

azonban a pozitív intézkedésben továbbra sem reménykednek.

Kettős mércét alkalmaz a román igazságszolgáltatás 

Csomortányi István, a Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta, egészen elképesztő határozatot kaptak az ügyészségtől az Úz-völgyi incidensek kapcsán. Az ügyészség indoklása szerint

„bűncselekmény, illetve sértettek hiánya miatt ejtik a nyomozást az ügyben”.

Olyan indoklással is találkoztak már, hogy a magyar közösség sérelmére elkövetett különböző uszító jellegű megnyilvánulások nem tartoznak bűncselekményi kategóriába, legfeljebb szabálysértést jelentenek.

Hozzátette, fellebbeznek, de nem túlságosan optimisták, várják a következő elutasító döntést. A fellebbezés elutasítása után nemzetközi  szintre kívánják vinni az ügyet, jogászaik már azt vizsgálják, pontosan hova is lesz érdemes fordulni.

Csomortányi István elmondta, nincs jó tapasztalatuk a román igazságszolgáltatással kapcsolatban. Hozzátette, nem telik el úgy hónap, hogy valamilyen ügy kapcsán ne derülne ki, hogy kettős mércét alkalmaznak a magyarokkal, a székelyekkel szemben.

Azt is elmondta, néhány hónappal korábban Nagyváradon egy zászlóégetési ügy kapcsán tettek feljelentést az ügyészségen. Akkor azt a választ kapták, a magyar zászló meggyújtásának kísérlete nem közösség ellen előkövetett bűncselekmény.


A teljes beszélgetés sitt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.