Gadecki: Elképzelhetetlen, hogy ne imádkozzunk templomainkban

 

A vasárnapi szentmisék számának növelését, így a templomokban egy időpontban tartózkodó hívek számának csökkentését szorgalmazta kedden a lengyel püspöki kar elnöke, Stanislaw Gadecki érsek, reagálva arra, hogy a varsói kormány aznap elrendelte a tömegrendezvények törlését a koronavírus miatt.

Stanislaw Gadecki érsek, a lengyel püspöki kar elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az érsek a közleményében egyúttal megemlítette azt a lehetőséget, hogy az idősebb és a beteg emberek otthon, a tévé közvetítésével kapcsolódhatnak be az istentiszteletekbe. Aláhúzta azt is, hogy a mise alatt a hívek nem kötelesek kezet nyújtani egymásnak, amikor a béke jelével köszöntik egymást.

Mindkét lehetséges megoldásról szólt a püspöki kar múlt heti, a koronavírus kapcsán kiadott körlevele is. Gadecki érsek egyúttal megírta: míg a kórházak a testi, a templomok a lelki betegség gyógyítását szolgálják. „Ezért elképzelhetetlen, hogy ne imádkozzunk templomainkban” – hangsúlyozta.

Több lengyel katolikus kommentátor az utóbbi napokban megütközött azon, hogy Olaszországban az egyházi vezetők beleegyeztek a nyilvános szentmisék tilalmába.

Az ismert lengyel közíró és egyházi szakértő, Grzegorz Górny kedden a wpolityce.pl konzervatív hírportálon felidézte: „évszázadokon át, kolera-, pestis- és feketehimlő-járványok kitörésekor a katolikusok mindig egyféleképpen viselkedtek: a templomokba siettek, szentségekhez járultak, az Istenben kerestek menekülést”.

Rámutatott: Olaszországban most is nyitva vannak a bevásárlóközpontok és más világi épületek, a szomszédságukban álló templomokat viszont kiemelt kockázati pontokként kezelik, az oltári szentségre pedig már nem úgy tekintenek, mint az élet kenyerére, hanem a fertőzés lehetséges forrására.

Górny több olasz személyiség álláspontjára hivatkozik, akik bírálják hazájuk templomaiban alkalmazott intézkedést. Idézi mások mellett Antonio Socci konzervatív katolikus újságírót, aki szerint az olasz püspökök döntése messzemenő következményekkel jár majd sok ember hitéletében.