Öngyilkos merényletet követtek el az Egyesült Államok tunéziai nagykövetségénél

 

Öngyilkos merényletet követtek el az Egyesült Államok tuniszi nagykövetségének közelében pénteken, és a támadásban öt rendőr és egy civil megsérült – tájékoztatott a helyi belügyminisztérium.

Cikkünk frissül.

(Fotó: EPA/Mohamed Messara)

A tárca közölte: a két merénylő pedig meghalt.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a két férfi robogón érkezett a tunéziai főváros északkeleti részén található nagykövetséghez, majd egy sikertelen behatolási kísérletet követően az őrbódénál a levegőbe röpítették magukat. A közösségi médiában keringő képeken egy megrongálódott őrbódé, illetve rendőrautó látható.

Az Egyesült Államok tuniszi nagykövetsége erősen biztosított. A rendőrség lezárta a helyszínt, ahová mentőegységek érkeztek. A nagykövetség a Twitter közösségi portálon arra kérte a lakosokat, hogy kerüljék el a környéket. A térségben sok iroda és nagykövetség található.

Tunéziában időről időre előfordulnak támadások a helyi biztonsági erők tagjai ellen. Tavaly nyáron az Iszlám Állam dzsihadistái három helyszínen robbantottak Tuniszban, köztük a francia nagykövetségnél. Akkor egy rendőr életét vesztette és többen megsebesültek.

A támadások jelentős károkat okoztak a turizmusnak, amely fontos bevételi forrás. Illetékes diplomaták szerint Tunézia sokat fejlődött az elmúlt időszakban a biztonság terén, és sokkal hatékonyabb a szélsőséges támadások megakadályozásában.

Az észak-afrikai országban 2015 novemberében rendkívüli állapotot hirdettek, miután egy merényletben az elnöki testőrség 12 tagja életét vesztette. Elkövetőként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.