Bakondi: Görögország elhatározta, hogy megvédi a határait

 

Görögország a 2015-ös migrációs politikájától eltérően elhatározta, hogy megvédi a határát az erőszakos, agresszív, felfegyverkezve elkövetett támadásokkal szemben – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Bakondi György bonyolultnak nevezte a török–görög határon kialakult helyzetet, ahol nagy létszámban vannak jelen az illegális határátlépésre készülők és gyakoriak az összetűzések a migránsok és a görög határőrök között.

Úgy értékelt, hogy jelenleg Görögországban sikeres védekezés zajlik, és Magyarország is mindent megtesz ennek támogatására. Hozzátette: a védekezésben az Európai Unió új vezetői pénzzel, eszközökkel és a Frontex több száz szakemberének a helyszínre vezénylésével segítik Görögországot.

A balkáni útvonalon jelenleg több mint 130 ezer ember tartózkodik, akik megpróbálnak bejutni az EU-ba, Magyarország pedig szilárdan őrzi a határát – jelentette ki.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint ha Görögország nem tudja megvédeni a határait, akkor Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró, Albánia és Horvátország határait kell megvédeni, ha ez sem sikerülne, akkor újra Magyarországon a sor, hogy megvédje az EU-t.

Bakondi György arról is beszélt, hogy Magyarország 65 rendőr részvételét ajánlotta fel a Frontex görögországi missziójának. A görög lakosság is aktivizálódott, mert felismerte, hogy az illegális bevándorlásnak semmilyen előnye sincs – mondta.

A címlapfotó illusztráció.