Babis: Szorosabb lesz az együttműködés a négy visegrádi ország között

 

Szorosabb lesz a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos együttműködés a visegrádi országok között – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szerdán a V4-ek rendkívüli prágai kormányfői találkozója után tartott sajtóértekezleten.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői az információcsere mellett megegyeztek abban is, hogy szükség esetén készek konkrét segítséget is nyújtani egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében – mondta Babis.

A lengyel kezdeményezésre létrejött prágai tanácskozás legfőbb témája a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdések megvitatása volt.

Megállapítottuk, hogy pánikra nincs ok, de elővigyázatosnak kell lennünk, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését” – szögezte le Babis. Elmondta: a közeljövőben találkoznak a visegrádi egészségügyi miniszterek, hogy megbeszéljék a konkrét kérdéseket.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az első lengyelországi koronavírusos eset kezelése megmutatta, hogy a hatóságok intézkedései hatékonyak.

A határok nem tudják megállítani a járványt. Szükségesnek tartjuk a nemzetközi együttműködést, ezért kezdeményeztük a visegrádi találkozót” – mondta Morawiecki újságíróknak.

Mindent meg kell tenni annak érdekében is, hogy a járványnak minél kisebb hatása legyen a gazdaságra – tette hozzá.

Peter Pellegrini ügyvezető szlovák miniszterelnök kijelentette: bár Szlovákiában még nem jelent meg a koronavírus, tudják, ez csak idő kérdése, ezért a hatóságok terveket dolgoztak ki a probléma kezelésére.

A találkozó két másik témáját a török-görög határon kialakult feszültség, valamint az Európai Unió következő költségvetési időszakának problémái alkották.

A kormányfők egybehangzóan hangsúlyozták a külső schengeni határok védelmének szükségességét. A cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő megismételte, hogy készek továbbra is minden segítséget megadni a határvédelemhez a migrációs nyomás alá kerülő országoknak.

Nagyra értékeljük Görögország igyekezetét a külső határok védelmében. Készek vagyunk segítséget nyújtani, ebben egyetértés van köztük” – jelentette ki Babis.

Peter Pellegrini azt is elmondta, hogy Szlovákia álláspontja változatlan a kvótaügyben.

Szolidárisak vagyunk, de továbbra is kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy mi akarjuk meghatározni, ki települhet le országunkban” – szögezte le.

Az Európai Unió következő költségvetésével kapcsolatban a négy visegrádi ország megerősítette eddigi álláspontját, miszerint nem tudják elfogadni a kohéziós alapok, a támogatások mértékének csökkentését.