Agrárminiszter: A forrásokat is biztosítani kell az európai környezetvédelmi megállapodáshoz

 

Az európai környezetvédelmi megállapodás (European Green Deal) számos lehetőséget rejt magába a gazdák számára, amelyeket csak úgy lehet teljesíteni, ha a finanszírozást is biztosítják hozzá – mondta Nagy István agrárminiszter szerda reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

A miniszter kifejtette, hogy a hétéves uniós költségvetésről a miniszterelnökök még nem állapodtak meg, azt követően lesz lehetőség az agrárminisztereknek az új közös agrárpolitika (kap) költségvetésének elfogadására, de addig is rögzíteni kell az elveket és közelíteni kell az álláspontokat. Ilyen alapelv az is, hogy „nem kérhetünk a gazdáktól többet kevesebbért”.

Küzdeni kell azért is, hogy az átmeneti nemzeti támogatások rendszere fennmaradhasson mindaddig, amíg az új költségvetési időszak nem kezdődik meg. Nem tudható, hogy egy vagy két évre lesznek az átmeneti szabályozások érvényben, de fel kell készülni – mondta.

Ha a kormányfők nem fogadják el tavasszal a költségvetést, akkor az agrárminiszterek is csak később fogadják majd el az új kap-ot. A termelésbiztonságot, valamint a gazdák befektetési, beruházási szándékát fenn kell tartani, nem lehet bizonytalanságot, ingadozást vinni a finanszírozásba – tette hozzá a miniszter.

A címlapfotó illusztráció.