Szijjártó: Szükséges az együttműködés az Eurázsiai Gazdasági Unióval

 

Az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre – közölte az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Minszkből.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksander Chervjakov fehérorosz gazdasági miniszter (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Jelenleg Fehéroroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió soros elnöke.

„Mi nagyon fontosnak gondoljuk az EU keleti partnerség politikáját, amelynek egyik fontos részese Belarusz. Ezért javasoljuk a Minszkkel szembeni uniós szankciók további lazítását” – mondta a miniszter.

Az Eurázsiai Gazdasági Unióban található nyersanyagok fontos szerepet játszhatnak az európai gazdaság fejlődésében, a legfontosabb energiatranzit-útvonalak is Fehéroroszországon vezetnek keresztül – tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország az elmúlt években annak is köszönhette gazdasági sikereit, hogy időben felismerte, kiegyensúlyozott külgazdasági stratégiát kell végrehajtani; a nyugati gazdasági kapcsolatok mellett figyelmet kell szentelni a keleti gazdasági kapcsolatoknak is.

A miniszter szerint sok nyugat-európai ország is felismerte már ezt, és látszik, hogy Fehéroroszország gazdasága iránt is egyre nagyobb a nyugat-európai érdeklődés.

Mi, magyarok is az elmúlt időszakban fel tudtunk építeni egy növekvő és egyre javuló gazdasági együttműködést Belarusszal” – emelte ki Szijjártó Péter. Kifejtette, hogy életbe lépett a két ország közötti kétoldalú beruházásvédemi megállapodás, amelynek nyomán magyar vállalatok egyre több beruházást hajtanak végre és terveznek a fehérorosz piacon.

A mezőgazdasági együttműködésünk gyakorlatilag szárnyal” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, és hozzátette, az elkövetkező években mintegy ötmillió eurónyi piaci lehetőség nyílik meg.

A Richter egyre növeli piaci részesedését a helyi piacon, emellett pedig a gépipari és közlekedési együttműködés is olyan mértékben fejlődik, hogy már nemcsak magyar vállalatok érdeklődnek a fehérorosz piac iránt, hanem az egyre erősebb fehérorosz vállalatok is keresik az európai gyártási lehetőségeket, és számítanak a magyarországi beruházásokra – mutatott rá a miniszter.

Vlagyimir Andrejcsenko fehérorosz házelnök (k) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) találkozója Minszkben (Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás)

Szijjártó Péter külön kiemelte, hogy az elkövetkező hónapokban szolgálatba állnak azok az emeletes vonatok, amelyeket a Stadler magyar–fehérorosz közös gyártásban állított elő.

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyára traktorgyár létrehozását tervezi Magyarországon, és az elektromos buszokat gyártó fehérorosz cégek is európai gyártási bázisként számolnak Magyarországgal – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter arról is említést tett, hogy a két ország közötti összeköttetés is dinamikusan fejlődik. A jelenlegi heti három közvetlen légi járat hamarosan hétre bővül, mert a fehérorosz légitársaság heti öt, a Wizzair pedig heti két járatot üzemeltet majd a két ország között.

Szijjártó Péter Minszkben megbeszélést folytatott Szjarhej Kavalcsuk sport- és turisztikai miniszterrel, Anatolij Hacko agrárminiszterrel, Aljakszandr Csarvjakou gazdasági miniszterrel és Uladzimir Makej külügyminiszterrel.