Elutasítja a Törökországból távozni igyekvők befogadását a német CDU egyik elnökjelöltje

 

Elutasítja a görög–török európai uniós külső határ török oldalán gyülekezők németországi befogadását a Kereszténydemokrata Unió egyik esélyes elnökjelöltje, a német kormánypárt konzervatív szárnyának vezetőjeként számontartott Friedrich Merz.

Friedrich Merz (Fotó: MTI/EPA/Bodo Schackow)

Ezeknek az embereknek el kell juttatni azt az üzenetet, hogy nincs értelme Németországba jönni, mert „nem tudunk befogadni benneteket” – mondta Friedrich Merz a Mitteldeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaságnak egy hétfőn sugározott rádióinterjúban.

Kiemelte, hogy a görög–török határvidéken humanitárius katasztrófa alakult ki, ezért Németországnak talán az eddiginél több segítséget kellene nyújtania Törökországnak. Minden lehetséges támogatást meg kell adni a török hatóságoknak ahhoz, hogy emberhez valamelyest méltó elhelyezést tudjanak adni a menekülteknek.

Azonban arról is gondoskodni kell, hogy ne érje el Németországot ismét olyan migrációs hullám, mint 2015-2016-ban. Ebben az időszakban nem ok nélkül terjedt el a kontrollvesztés kifejezés, és ilyen még egyszer nem fordulhat elő. Ezért „Németországnak természetesen meg kell tartania az ellenőrzést saját határa felett” – mondta Freidrich Merz.

A Görögországból induló migrációs útvonal Bajorországnál éri el a német határt. A tartomány belügyminisztere, Joachim Herrmann egy vasárnapi – az Augsburger Allgemeine című lapnak – adott nyilatkozatában kiemelte, hogy jelenleg nincs új menekülthullám Németországban, de a hatóságok felkészültek minden eshetőségre. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség munkáját támogató tartományi határrendőrség létszáma már meghaladta a hétszáz főt, és a bajor rendőrség készenléti egységei is támogatják a határellenőrzési munkát – közölte.

Joachim Herrmann hangsúlyozta, hogy segíteni kell a görög hatóságokat az EU-s külső határ ellenőrzésében.

Joachim Herrmann kifejtette: a török vezetés nyilvánvalóan fokozni akarja az EU-ra kifejtett nyomást, hogy még több pénzhez jusson. Aláhúzta, hogy nem szabad engedni ennek a nyomásnak.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő külföldieket, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.