Parlamenti választást tartanak szombaton Szlovákiában

 

Parlamenti választást tartanak szombaton Szlovákiában. A voksolás, a rendszerváltoztatás óta már a tizedik, az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta pedig a nyolcadik olyan alkalom lesz, amikor a választók a törvényhozás új összetételéről dönthetnek.

A választáson 24 politikai párt és mozgalom listájára, és az ezeken induló mintegy 2400 képviselőjelöltre adhatja le voksát az ország megközelítőleg 4,4 millió választásra jogosult polgára. Közel hatezer választóhelyiségben lehet szavazni reggel héttől este tízig, a várható részvételi arányt 60 százalék körülire becsülik.

A felmérések szerint kilenc politikai csoportosulás érheti el a 150 fős pozsonyi törvényhozásba való bekerüléshez szükséges öt százalékos küszöböt.

Bár a közvélemény-kutatások többsége egyértelműen a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Irány győzelmét valószínűsíti, 20 százalék körüli eredményt jósolva a pártnak, a voksolás mégis az ország történetének legbizonytalanabb kimenetelű parlamenti választása lehet. Ennek oka az, hogy a kérdés ezúttal nem is az lesz, hogy ki kapja majd a legtöbb voksot, hanem az, hogy képes lesz-e valaki is a kormányalakításra.

A címlapfotó illusztráció.