A tagállamok nem tervezik az Európán belüli határellenőrzés bevezetését

 

Egyetlen tagállam sem jelezte határellenőrzés bevezetését az Európai Unió területén szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belül. A tagállamok és a schengeni övezet társult országai továbbra is szokásos rendszer szerint ellenőrzik az unió külső határait, a vírus által érintett területekről be- vagy visszautazók fokozott vizsgálata mellett – közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtökön.

Dana Spinant sajtótájékoztató keretében azt mondta, hogy az Európai Bizottság és ügynökségei, a tagállamok illetékes hatóságai, az Európai Unió Tanácsának titkársága, valamint az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) határvédelmi intézkedésekről folytatott megbeszélésén a felek azt hangsúlyozták, hogy a nemzeti határőségeknek, valamint az egészségügyi hatóságoknak folytatniuk kell a szoros együttműködést a járvány kitörésének megelőzése érekében.

Az Európai Bizottság minden fronton folytatja a vírus terjedésének visszaszorítását célzó munkáját, és mindenben segíti az ez idáig leginkább sújtott Olaszország erőfeszítéseit és valamennyi tagállamot.

A szóvivő arra emlékeztetett, hogy az európai járványügyi központ (ECDC) fontosnak, követendőnek, hasznosnak és eredményesnek nevezte az olasz hatóságok intézkedéseit a megbetegedés további terjedésének elkerülése érdekében.

Az uniós járványügyi szolgálat folyamatosan frissíti kockázatértékelési jelentéseit, az uniós bizottság pedig azok alapján naprakész útmutatást nyújt a veszélyeztetett területektől visszatérők vagy odautazók számára – mondta.

Az Európai Unió 232 millió eurót – mintegy 76,5 milliárd forint – különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására – jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Az unió támogatási csomagja segíteni fogja a WHO munkáját, és célzott finanszírozást nyújt a kevésbé fejlett egészségügyi rendszerekkel bíró országok számára. Az unió célja a járvány világszintű visszaszorítása – közölte.

A COVID-19 vírustörzs már több mint 80 ezer embert megfertőzött szerte a világban, közel 2800-an pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt.